Kina testirala novu bespilotnu stelt letelicu Oštar Mač!

Uspešan let

Kina testirala novu bespilotnu stelt letelicu Oštar Mač!

Planeta -
Prvi probni let letelice pod imenom "Oštar mač", trajao je 20 minuta, a test je izveden u Čengdu

PEKING - Kina je uspešno testirala svoj prvi "stelt dron" - nevidljivu bespilotnuu letelicu. Zapadne agencije to ocenjuju kao važan korak u vojnom razvoju Kine.

Prvi probni let letelice, koja se u medijima pojavljuje pod imenom "Oštar mač", trajao je 20 minuta, a test je izveden u Čengdu, prenosi BBC.

Kina poslednjih godina ulaže u razvoj tehnologije nevidljivih aviona, uključujući nevidljive lovce tipa J-20 i J-31. U septembru je lansirala bespilotnu letilicu u blizini grupe spornih ostrva u Istočnom Kineskom moru što je pojačalo tenzije sa Japanom koji je najavio da će oboriti svaku stranu letelicu u svom vazdušnom prostoru.

"Uspešan let nevidljive letelice pokazuje da je Kina još jednom smanjila zaostatak za zapadnim državama kada je reč o razvoju vazduhoplovnih snaga", naveo je državni list "Čajna dejli".

Hongkonški "Saut Čajna morning post" piše da će uspešan let stelt drona omogućiti Kini da postane "četvrta zamlja koja je upotrebila stelt tehnologiju nakon Britanije, Francuske i SAD".

http://www.youtube.com/watch?v=ekSryFkVyfc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track