BEBA SPASA: Rađaju ćerku da spasu najstarijeg sina
Foto: Youtube

Genetski dizajnirana

BEBA SPASA: Rađaju ćerku da spasu najstarijeg sina

Planeta -
Čim se rodi, bolesnom bratu (10) doniraće koštanu srž i matične ćelije iz krvi pupčanika. Najspornije pitanje etike

BEOGRAD - Porodica Antolović iz Osijeka dobiće genetski dizajniranu bebu koja će, čim se rodi, bolesnom bratu Mislavu (10) donirati koštanu srž i matične ćelije iz pupčanika.

Dečaku je 2007. dijagnostifikovana retka genetska bolest - Fankonijeva anemija i trenutno je jedini u Hrvatskoj koji od nje boluje. Njegovi roditelji, Ivana i Slaven, već godinama tragaju za lekom - reč je o bolesti slabo razvijene koštane srži zbog čega njegovo telo proizvodi manje krvnih zrnaca.

Dečak je u početku lečen transfuzijama, zatim lekovima, a kada je od silnih medikamenata dobio dobroćudni tumor na jetri, vratio se na transfuzije ali bez naročitih rezultata.

Jedina šansa za eventualno pobošljanje ili izlečenje ove u principu neizlečive bolesti leži u presađivanju koštane srži. Genetska analiza je svojevremeno pokazala da ni roditelji ni mlađi sin Jakov ne mogu da mu budu donori jer u sebi nose aktivni gen - uzročnik anemije, posle čega su im lekari rekli da im je jedina šansa proširenje porodice i majčina nova trudnoća.

Tada su im liječnici objasnili da je jedini način na koji mogu pomoći Mislavu zapravo Ivanina nova trudnoća...U prosincu bi mama trebala roditi curicu

Majka se podvrgla vantelesnoj oplodnji i izabran je najbolji embrion koji ima neaktivan gen. To je urađeno u bolnici u Čikagu i koštalo je 30.000 dolara. Devojčica bi trebalo da se rodi 21. decembra , a majka napominje da će kao savršeno zdrava biti odličan donor koštane srži i krvi, odnosno matičnih ćelija iz pupčanika za svog brata.

I devojčica će nositi sporni gen, ali će biti neaktivan. Lekari su birali između nekoliko embriona i jedini taj je imao neaktivan gen i savršen genetski kod. Ivana kaže da kao majka dva sina jedva čeka ćerkicu i doživi da je dva velika brata maze i paze.

Kada transplantacija bude završena, dečak će biti u strogoj izolaciji - u bolnici 8 meseci, a potom 6 meseci kod kuće. Zahvat će biti obavljen u Berlinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track