PERSONA NON GRATA: Berluskoni izbačen iz Senata

Uzavrela politička scena u Rimu

PERSONA NON GRATA: Berluskoni izbačen iz Senata

Planeta -
Raspravu o oduzimanju poslaničkog mesta Berluskoniju pratile su oštre polemike i napetost u Senatu, a crnim trakama oko rukava podršku su mu pružili poslanici njegove stranke

RIM - Bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju oduzeto je danas mesto senatora čime je on izgubio status parlamantarca, posle konačne presude na godinu dana zatvora zbog utaje poreza, prenose italijanski mediji.

Predsednik Senata Pjetro Graso objavio to posle odbijanja tog doma italijanskog parlamenta, u više uzastopnih glasanja, različitih dokumenata kojima su pristalice bivšeg premijera pokušale da spreče njegovo izbacivanje iz te ustavnove.

Raspravu o oduzimanju poslaničkog mesta Berluskoniju pratile su oštre polemike i napetost u Senatu, a crnim trakama oko rukava podršku su mu pružili poslanici njegove stranke.

Uoči glasanja, nekoliko hiljada Berluskonijevih pristalica održalo je protest ispred njegove rezidencije u Rimu, a ne neko vreme uspele su da okače i veliki transparent sa parolom "Državni udar", pre nego što ga je policija uklonila.

U obraćanju pristalicama uoči glasanja u Senatu, Berluskoni je najavio da se neće povući iz politike, ocenjujući da je ovo "dan žalosti za demokratiju".

"Ima još političkih lidera koji nisu parlamentarci", rekao je, ponovo promovišući svoj projekat o reformi predsedničkih izbora.

"Kao i u drugim evropskim zemljama moramo dati građanima mogućnost da biraju sopstvenog predsednika", kazao je. Bivši premijer najavio je i da će se njegova stranka Forca Italija vratiti "među narod", kao i da će "svaki član te stranke biti vojnik demokratije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track