EU zatvara vrata za imigrante
Foto: Beta Ap

Britanija, Francuska i Nemačka menjaju politiku

EU zatvara vrata za imigrante

Planeta -
Britanski premijer Kameron predložio je da se pojača pritisak na doseljenike koji koriste beneficije, a to su podržali i nemačka kancelarka Merkel i lider Francuske Oland

LONDON - Podižu granice.Najuticajnije članice Evropske unije, pre svega Britanija, Francuska i Nemačka, počele su da rade na stvaranju mera kojima će ulazak imigranata u te zemlje i boravak u njima biti znatno otežan u odnosu na sadašnje stanje. Naime, tu akciju pokrenuo je britanski premijer Dejvid Kameron, a njegovo rešenje će, prema navodima Dejli mejla, prihvatiti u svojim državama i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland.Zamrznut statusProgram se najviše odnosi na sve veći broj rumunskih i bugarskih građana, koji, prema mišljenju evropskih lidera, nezasluženo dobijaju beneficije od zemalja u koje su se doselili. Predlog premijera Britanije, koji je potpisalo čak 46 članova parlamenta iz Konzervativne partije, jeste povećanje pritiska na te imigrante. Isto tako, nova velika koalicija u Nemačkoj, koju čine demohrišćani Merkelove i socijaldemokrate Zigmara Gabrijela, potpisala je u utorak sporazum u kojem je navedeno da migracija siromaštva iz novih zemalja EU izaziva ozbiljne socijalne probleme. Tim navodima pridružila se i vlada francuskog predsednika Olanda, koja smatra da je „socijalni istovar“ ljudi iz manje razvijenih zemalja istočne Evrope postao pretnja ekonomskom i socijalnom sistemu te zemlje.Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da ga je Kameron zvao kako bi ga obavestio o svojim namerama povodom slobode kretanja unutar Evropske unije.- Imao sam prilike da naglasim premijeru Kameronu da je sloboda kretanja fundamentalni princip koji se mora održati. Svestan sam da postoje izazovi s kojima se lokalna zajednica suočava zbog te slobode i zakoni EU već uključuju te slučajeve - istakao je Barozo.Mere važe za sveInače, predloženi sistem kontrole imigracije odnosiće se na sve imigrante, a prema navodima medija, Britanija bi mogla, ukoliko ne bude oprezna, da se zbog njega ponovo nađe na sudu pred Briselom, budući da se već sada spori zbog testa kojim se odlučuje da li imigranti zaslužuju pravo na beneficije.

Podržavaju se... Kameron, Merkelova i Oland
Podržavaju se... Kameron, Merkelova i Oland

ProterivanjeFRANCUZI ISELILI 500 ROMAManuel Vals, francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je povodom proterivanja 500 Roma da oni to i zaslužuju. On tvrdi da romski imigranti štete Francuskoj jer ne uspevaju da se integrišu u društvo, ali i jer sa sobom donose kriminal.- Podržavam rasterivanje takvih sirotinjskih četvrti jer predstavljaju opasnost kako za Rome, tako i za ljude koji žive i rade u okolini. Mi nismo u obavezi da pozdravimo tu populaciju i to treba da kažemo jasno i smireno. Nije reč o stigmatizaciji populacije, već o suočavanju sa istinom - rekao je Vals.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track