POSAO VEKA: Češka prodaje vojne avione Americi

U najavi

POSAO VEKA: Češka prodaje vojne avione Americi

Planeta -
Prema Picekovim rečima, kompanija Draken internešnal, koja sarađuje sa oružanim snagama SAD nastoji da kupi do 28 L-159 vojnih aviona koji lete sporije od brzine zvuka, i da za to plati do 25,8 miliona dolara

PRAG - Ministar odbrane Češke Vlastimir Picek pohvalio se da je njegova zemlja blizu potpisivanja ugovora o isporuci 28 čeških ratnih aviona Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema Picekovim rečima, kompanija Draken internešnal, koja sarađuje sa oružanim snagama SAD nastoji da kupi do 28 L-159 vojnih aviona koji lete sporije od brzine zvuka, i da za to plati do 25,8 miliona dolara.

Ovi laki borbeni i trenažni avioni pravljeni su u periodu od 1999. do 2003. godine, i češka vojska neuspešno pokušava da ih proda još od 2004. godine jer joj više ni za šta ne koriste.

Picek je rekao da se očekuje da će Vlada Češke odobriti prodaju sledećeg meseca, i da će sporazum o tome sa Drakenom biti potpisan u januaru 2014. godine. Prema navodima češke vojske, Draken već koristi češke trenažne avione tipa L-39 Albatros.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track