Policija pendrecima i suzavcem rasterivala demonstrante u Kijevu
Foto: Tanjug

Haos u Ukrajini

Policija pendrecima i suzavcem rasterivala demonstrante u Kijevu

Planeta -
Demonstranti kritikuju predsednika Viktora Janukoviča jer je odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom

KIJEV - Oko 1.000 protivnika ukrajinske vlade i njene odluke da ne potpiše sporazum o pridruživanju s EU okupilo se danas na trgu u Kijevu, ispred manastira u koji su se zatvorili učesnici protesta koje je policija brutalno rasterala nakon noćašnjih sukoba.

Demonstranti koji stoje ispred manastira svetog Mihaila uzvikuju "Sramota!" i "Ostavka!", nakon što je policija u noćašnjoj akciji privela 35 učesnika protesta, a na desetine ljudi je povređeno u sukobima, javio je AFP.

Rano jutros policajci u opremi za razbijanje demonstracija počeli su da potiskuju nekoliko stotina demonstranata na Trgu nezavisnosti u centru grada, a neke od njih udarali su palicama. Tada je jedan broj učesnika protesta sklonište našao u manastiru, 500 metara dalje.

Demonstranti kritikuju predsednika Viktora Janukoviča jer je odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i poručili su, nakon sinoćnog protesta u prestonici, gde se okupilo oko 10.000 ljudi, da će nastaviti da se okupljaju uprkos oštrim merama policije.

Ukrajinska opozicija pozvala je na generalni štrajk, ističući da će nakon sukoba policije i proevropskih demonstranata uspostaviti štab nacionalnog otpora."Doneli smo odluku da formiramo štab nacionalnog otpora i počeli smo pripreme za generalni štrajk", izjavio je jedan od tri opoziciona lidera, bivši ministar ekonomije Arsenij Jatsenjuk.

On je istakao da opozicione partije traže ostavku vlade i prevremene parlamentarne i predsedničke izbore, javio je Rojters. Ukrajinu od prošlog četvrtka potresaju protesti zbog odluke vlasti da odustane od planova da na samitu Istočnog partnerstva, održanog ove sedmice u Vilnjusu, potpiše ključan sporazum o pridruživanju sa EU.

http://www.youtube.com/watch?v=mcYPDRozQ6o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track