Asanž: Srbin stoji iza revolucije u Ukrajini?
Foto: Reuter

Sajt Vikiliks obelodanio iznenađujuću tvrdnju

Asanž: Srbin stoji iza revolucije u Ukrajini?

Planeta -
Poznati aktivista na Tviteru objavio da proteste u bivšoj sovjetskoj republici možda podstiče vođa nekadašnjeg Otpora Srđa Popović

KIJEV - Jak uticaj.Sajt Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž - čovek koji je putem tog medija otkrio najveće tajne SAD, zbog čega je u bekstvu - obelodanio je na Tviteru da iza aktuelne revolucije u Ukrajini i višednevnih nereda u prestonici Kijevu, izazvanih nezadovoljstvom naroda zbog odbijanja vlasti da se približe EU, možda stoji Srbin Srđa Popović (40), vođa nekadašnjeg Otpora. Delovao u istočnoj EvropiNaime, na Tviter strani Vikiliksa juče je postavljen komentar: „Da li je srpska organizacija Otpor umešana u situaciju u Ukrajini?“, a kao odgovor odmah pored su postavljeni linkovi koji otvaraju sajt Vikiliksa, a pokazuju da je ta grupacija odgovorna za Narandžastu revoluciju u Ukrajini iz 2004.Na sajtu Vikiliksa piše da je Popović čovek koji je 2000. s vlasti zbacio nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a uz to je odgovoran i za podstrekivanje promena mnogih režima u istočnoj Evropi. Kako objašnjavaju, u Srbiji je Otpor toliko bio uspešan da su ga uveli i u Ukrajinu 2004.- Obučavali smo ih kako da osnuju i organizuju pokret, kako da stvore „brend“, naprave svoj logo, simbole i ključne poruke. Podučavali smo ih kako da identifikuju najvažnije slabosti u društvu i koji problemi ljude najviše pogađaju, šta ih može motivisati - rekao je aktivista srpskog Otpora u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, tvrdi Vikiliks.Otkriveno je, takođe, da je Popović blisko sarađivao s privatnom obaveštajnom kompanijom „Stratfor“ sa sedištem u Ostinu, u američkoj državi Teksas, i da je njoj prodavao informacije o drugim aktivistima koji su delovali širom sveta. To je radio bez znanja tih ljudi, koji su mu, kao poznatom aktivisti, verovali, a širio je informacije o stvarima koje su se dešavale na Filipinima, u Tunisu, Vijetnamu, Iranu, Azerbejdžanu, Egiptu, Tibetu, Zimbabveu, Poljskoj, Belorusiji, Venecueli i Maleziji.Bez ratova- Ako možemo da ubedimo one koji donose odluke u svetu da umesto strane vojne intervencije ili ugnjetavanja sopstvenog naroda treba da sprovedu nenasilnu borbu, onda ćemo to i uraditi - rekao je Popović, prema tvrdnjama Vikiliksa.

Vodio demonstrante 5. oktobra... Srđa Popović
Vodio demonstrante 5. oktobra... Srđa Popović

Aktivista koji je srušio MiloševićaSrđa Popović (40), biolog i politički aktivista, rođen je u Beogradu. Bio je vođa Otpora, organizacije uz pomoć koje je s vlasti smenjen nekadašnji predsednik Slobodan Milošević. Popović je 1994. postao predsednik Demokratske omladine, koja je radila pod vođstvom Demokratske stranke (DS), a na čijem čelu je bio pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić. Dok je još bio član DS, Srđa je osnovao Otpor, koji je napustio ubrzo nakon revolucije 5. oktobra 2000. kako bi se vratio radu u stranci.Zajedno sa Slobodanom Đinovićem, kolegom iz Otpora, Popović je 2003. osnovao Centar za primenu neagresivnih akcija i strategija (CANVAS). Forin polisi magazin uvrstio je Srđu Popovića među jednog od 100 najvećih svetskih mislilaca 2011. zbog njegovog uticaja na talas demonstracija pod nazivom „arapsko proleće“, kao i zbog njegovog uticaja na aktiviste širom sveta.

Odbijena opozicijaPREŽIVELA VLADA UKRAJINEUkrajinski parlament odbacio je juče zahtev opozicije da se glasa o nepoverenju vladi zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. U isto vreme, demonstracije na ulicama Kijeva, ali i širom drugih gradova, ne prestaju. Njih organizuju oni koji po svaku cenu traže pad vlade i ostavku predsednika. Juče je odbijen nacrt rezolucije u kojem se navodi da je vlada izdala Ukrajince jer je odustala od potpisivanja ključnog dokumenta sa EU, a pod pritiskom Rusije. Nju su podneli opozicioni lideri, među kojima je i Vitalij Kličko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track