BEČKI PREGOVORI: ÖVP tvrdi pazar, vlade još nema!
Foto: Rojter

Narodnjaci koče pregovore i odugovlače formiranje velike koalicije

BEČKI PREGOVORI: ÖVP tvrdi pazar, vlade još nema!

Planeta -
Ne slažemo se ni o jednom važnom pitanju. Situacija je dramatična, kaže lider Narodne partije Austrije Mihael Špindeleger

BEČ - Vlade ni na vidiku.Konsolidovanje budžeta glavna je tema o kojoj SPÖ i ÖVP još ne mogu da se usaglase i formiraju novu vladu. Intervenisao je i predsednik države Hanjc Fišer (Heinz Fischer), koji traži da se SPÖ i ÖVP dogovore do Božića, SPÖ to priželjkuje, ali manji partner ÖVP se nećka i tvrdi pazar.- Nažalost, stanje nije dobro. Ne slažemo se ni o jednom značajnom pitanju. To je dramatično, jer u koaliciju mogu da uđem samo ako je van svake sumnje jasno da postoji potreba za konsolidovanjem u sledećih pet godina - kaže lider ÖVP Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger).Glavni s druge strane stola, kancelar i lider SPÖ Verner Fajman (Werner Faymann), kontrira:- Može se reći da nećemo uspeti da se dogovorimo u sledećih 14 dana. To je svakom dopušteno. Isto tako imamo zadatak da uspemo. Ja pripadam ovoj optimističnoj strani - kaže Fajman.Budžetska rupaÖVP ukazuje da će zbog smanjenog poreskog prihoda već u budžetu za 2014. nedostajati dve milijarde evra.- Još smo nespremni za neophodne promene, odnosno nema dogovora kako da uštedimo 13 milijardi - kaže Špindeleger. On govori o novcu koji savezna vlada mora dodatno da namakne u savezni budžet da bi se začepila famozna „budžetska rupa“. Njene razmere su tek nedavno postale poznate javnosti i do 2018. faliće još dodatnih 18 milijardi evra. Od toga, za 13 milijardi treba da se pobrine federalna vlada, dok austrijske pokrajine trebaju da doture još pet milijardi.Odlazak u penziju je jedan od problema oko kojih se crveni i crni slažu. Obe strane zalažu se da se prosečna starost novopečenih penzionera mora povećati. Cilj je da se do 2018. ovaj prosek podigne na 60 godina (trenutno iznosi 58,4 godine).Različit pristupDrugo područje oko kojeg se vode teške diskusije je školstvo. ÖVP brani gimnaziju, i višu i nižu, školsko preusmerenje dece već od 10. godine.- Nazire se da će ubuduće koegzistirati i „nova srednja škola“ i gimnazija. Naglašavam, ukidanje gimnazije bi bila ludost. Gimnazija će ostati - rekao je šef ÖVP.Analitičari podsećaju da ove dve partije imaju različite pozicije u načinu pregovaranja. SPÖ, kao najveća parlamentarna partija, sa formalnim zadatkom da sastavi vladu, prisiljena je na optimizam. S druge strane, ÖVP, koji ponovo treba da uđe u koaliciju kao „mlađi partner“, želi da pre ulaska u vladu precizno utvrdi pazar, da definiše pitanja koja su joj bitna. Predsedništvo ÖVP zakazalo je za sutra specijalnu sednicu na tu temu. Posle toga će verovatno biti jasnije da li će do Božića biti nove vlade.

Mihael Hojpl narodnjacimaPRESTANITE S IGROM!Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl) iz SPÖ bez dlake na jeziku podseća da rezultati izbora ne omogućavaju stabilnu alternativu velikoj koaliciji. Hojpl upozorava ÖVP da prestane s igrom.- Očekujem da njihov pristup ima određenu empatiju - kaže Hojpl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track