OTKRIVENA PREVARA: Pokrali su novac za lečenje male Nore!

Hrvatsko ministarstvo istražuje krađu

OTKRIVENA PREVARA: Pokrali su novac za lečenje male Nore!

Planeta -
Akcija prikupljanja para za devojčicu koja je preminula u martu pretvorena je u prevaru; Slučaj je prepušten tužilaštvu, a zamenik ministra finansija tvrdi da će pronaći krivce

ZAGREB - Razotkrili zaveru.Hrvatsko ministarstvo finansija otkrilo je da je nestao veliki deo novca prikupljenog u akciji pomoći za lečenje Nore Šitum (5), koja je u martu preminula od teškog oblika leukemije, tvrdi pomoćnik hrvatskog ministra finansija Branko Šegon. U isto vreme roditelji deteta Đana Atanosovska i Ivica Šitum za krađu para krive udruženje Hrabro dete, koje je prikupljalo sredstva za njihovu ćerku, a na šta su mesecima ukazivali javno tražeći od dobrotvorne organizacije objašnjenje gde je nestao novac.Slučaj male Nore ujedinio je Hrvatsku, pa je u velikoj akciji prikupljeno čak 573.000 evra, što je bilo više nego dovoljno za lečenje devojčice. Ipak, to nije pomoglo jer je Nora izgubila bitku s bolešću u Dečjoj bolnici u Filadelfiji. Njeni roditelji odlučili su da ubrzo nakon smrti deteta ostatak prikupljenog novca daju za lečenje drugih mališana. Tada su otkrili da deo prihoda nedostaje, za šta su optužili organizaciju Hrabro dete i njenu predsednicu Jasminku Žužić.Teške optužbe- Zahvaljujem vam što lažete, obmanjujete mene i javnost, što nemate nikakvog morala, što bacate ljagu na sve dobro što ste učinili. Tužno je i žalosno što se novac trošio na nešto drugo, a ne na bolesnu decu. Čekamo izveštaj koji će objaviti Državno tužilaštvo jer smo saznali da su pare išle i na privatne račune, pa ćemo tek onda videti koliko je zapravo sakupljeno za našu Noru - rekla je nedavno Đana, obraćajući se Jasminki Žužić.Još nema potvrdePorodica Šitum tvrdi da je Žužićeva retroaktivno zatvorila dobrotvornu akciju, a nakon toga još pozivala ljude da doniraju novac. Sada je i Ministarstvo finansija potvrdilo da je bilo novčanih nepravilnosti u akciji prikupljanja novca, zbog čega je slučaj prosleđen Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske. Međutim, nije objavljeno s čije strane je došlo do zloupotrebe.

Tražili da se novac da drugoj bolesnoj deci... Đana i Ivica sa ćerkom Norom
Tražili da se novac da drugoj bolesnoj deci... Đana i Ivica sa ćerkom Norom

Pravdaju seORGANIZACIJA HRABRO DETE BRANILA SE NA FEJSBUKUUdruženje Hrabro dete, koje je sakupljalo novac za Noru Šitum, objavilo je svoju odbranu na Fejsbuku.- Jadno je i tužno kad ljudi sude a da ne čuju i ne pitaju drugu stranu. Mi nemamo PR agenciju koja nam organizuje događaje ili pres-konferencije. Mi smo mali ljudi, mala slavonska udruga Hrabro dete i neka institucije države kažu da li ostala deca koja čekaju svoju šansu za život imaju pravo na to ili ne! Istina i pravda uvek na kraju pokažu ko je imao kakav cilj, a naš cilj su deca - piše na Fejsbuk profilu Hrabrog deteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track