Nobelovac: Veliki naučnici greše 99 odsto vremena!
Foto: REUTERS

Džejms Rotman tvrdi

Nobelovac: Veliki naučnici greše 99 odsto vremena!

Planeta -
Razlika između "velikog naučnika i ne tako uspešnog" je u tome što prvi greši 99 odsto vremena, a drugi 99,9 odsto, smatra Rotman

STOKHOLM - Jedan od ovogodišnjih laureata Nobelove nagrade tvrdi da uspeh naučnika zavisi od njegove sposobnosti da se nosi sa neuspehom. Amerikanac Džejms Rotman, koji deli nagradu za medicinu sa zemljakom Rendijem Šekmanom i Nemcem Tomasom Sidofom, kazao je da bavljenje naučnim istraživanjem gotovo uvek znači nemogućnost da se dobije željeni rezultat.

Razlika između "velikog naučnika i ne tako uspešnog" je u tome što prvi greši 99 odsto vremena, a drugi 99,9 odsto, objasnio je Rotman u Stokholmu gde će mu u utorak, 10. decembra, biti uručena prestižna nagrada. On je napomenuo da je počeo da se bavi biohemijom kada je njegova molba da se priključi neuronaučnom programu Harvarda odbijena.

"Ispalo je da sam prilično dobar biohemičar", naveo je u šali, prenosi AP.

Rotman, Šekman i Sidof dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu za istraživanje sistema kontrole transporta i isporuke ćelijskog materijala. Njih trojica dele nagradu vrednu 1,2 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track