ANTISRPSKA HISTERIJA: Lekar u Splitu stradao zbog „saradnje s četnicima“!

Udarili i na slike

ANTISRPSKA HISTERIJA: Lekar u Splitu stradao zbog „saradnje s četnicima“!

Planeta -
Slika Jakše Račića, splitskog rendgenologa i gradonačelnika, sklonjena sa zida KBC jer je bio poverenik Draže Mihailovića

SPLIT - Smeta im sve što ima srpski predznak!Portret lekara Jakše Račića, koga je general Dragoljub Mihailović imenovao za poverenika za Dalmaciju, a koji se do juče nalazio na zidu splitskog Kliničkog bolničkog centra, uklonjen je zbog iznenadnog i sveopšteg zgražavanja hrvatske javnosti!Naime, „domobraniteljima“ je zasmetalo što se iznad prvog rendgenskog uređaja u Splitu, na Klinici za radiologiju, nalazi uramljena slika dr Jakše Račića, prvog rendgenologa, zbog njegovog četničkog opredeljenja.Sablažnjavanje- Ovo je neprihvatljiv prizor za sve one koji poznaju istoriju Splita. Da je taj Jakša Račić bio samo lekar, ne bih imao ništa protiv. Ali on je na početku Drugog svetskog rata pristupio četničkom pokretu - rekao je hrvatskim medijima Željko Čajo, koji kao učesnik Domovinskog rata i „borac protiv četnika“ kaže da je nečuveno da u zemlji za koju se borio mora da gleda sliku tog „monstruma“, a da su četnici „najveće zlo koje se desilo u Drugom svetskom ratu“.Direktor bolnice Kolja Poljak odmah po objavljivanju ove priče uklonio je sliku uz opravdanje da nije znao o kome je reč.- Naredio sam da se slika odmah skine. Ostao sam šokiran. Hiljadu puta sam prošao pored te slike i mislio sam da je na njoj Rendgen - rekao je on.S druge strane, u srpskim institucijama kažu da će sa ovom problematikom upoznati međunarodnu javnost.Aleksandar Čotrić, direktor republičke Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, rekao je da je ugrožavanje lika i dela medicinskog radnika zbog njegove političke ideologije sramno.Opasna atmosfera- On je pre svega bio lekar i njegova slika je godinama krasila zid te bolnice. Bio je na strani jugoslovenske vojske, koja nije bila antihrvatska i čiji cilj je bio obnova zajedničke države. Mi ćemo se obratiti međunarodnim institucijama, jer zabrinjava ova antisrpska histerija i opasana atmosfera kojoj je sklono hrvatsko društvo nakon ulaska u EU - rekao je Čotrić.Njegov stav deli i Dušan Bastašić iz Udruženja „Jadovno 1941“, koji kaže da Hrvati falsifikuju istorijske činjenice.- Račić je bio vredni lekar, a oni mu traže manu tamo gde mu je vrlina. Ni krivog ni dužnog ga diraju - istakao je Bastašić.

Željko Čajo: Četnici su najveće zlo koje se desilo u Drugom svetskom ratu
Željko Čajo: Četnici su najveće zlo koje se desilo u Drugom svetskom ratu

Mesto zločina... KBC Split
Mesto zločina... KBC Split

Jakša RačićGRADONAČELNIK SPLITAJakša Račić rodio se 5. avgusta 1868. godine u Vrbanju na ostrvu Hvar, a kasnije je studirao medicinu u Pragu, Gracu i Inzbruku. Posle sticanja doktorata 1900. godine radi kao asistent u Institutu za opštu i eksperimentalnu patologiju u Inzbruku. Bio je na mestu gradonačelnika Splita, ali je i kao prijatelj Ilije Trifunovića Birčanina dobio preporuku za poziciju četničkog poverenika za Split i Dalmaciju, na koju ga je imenovao Draža Mihailović.Dr Stipan JankovićZASTRANIO, ALI NIJE BIO ČETNIKDr Stipan Janković smatra da nije bilo razloga da se išta dira.- Slika Jakše Račića postavljena je zbog njegovih medicinskih zasluga, a ne radi promocije njegovog političkog rada. On je u Split doneo prvi rendgenski aparat. Radio je u bolnici, obavljao besplatne preglede za građane, postao gradonačelnik i pošumio Marjan, napravio puteve. Istina je da je politički zastranio, ali nije bio četnik. Partizani su ga zaklali na kućnom pragu 1943. godine i ukrali mu dva aparata. Ja Račića sa zida ne bih skinuo. Ovo je puštanje duhova iz boce - rekao je dr Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track