Austrija dobila vladu
Foto: Reuter

Ponovo velika koalicija: Završeni maratonski pregovori crvenih i crnih

Austrija dobila vladu

Planeta -
Kancelar Verner Fajman najavio očuvanje blagostanja u zemlji, koja treba da bude primer ostalim državama u Evropi

BEČ - Konačno.Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) okončale su juče koalicione pregovore i dogovorile se o nastavku koalicione vladavine. Dva i po meseca posle parlamentarnih izbora SPÖ i ÖVP dogovorili su se o koalicionom sporazumu, koji, kako je naglašeno, treba da omogući očuvanje blagostanja u zemlji, koja i dalje treba da bude primer u Evropi.Mandatar za sastavljanje vlade, kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) (SPÖ) rekao je da su koalicioni pregovori završeni rezultatom koji omogućava nastavak uspešnog kursa.- Ne mora se uspešna država poput Austrije iznova izmišljati. Mi smo primer ekonomske i socijalne bezbednosti, kao i dobrih uslova života. Nema gotovo nijedne zemlje koja tako savladava izazove i pri tome to ne čini na teret siromašnih - rekao je Fajman.ObrazovanjeOn je dodao da je jedan od prioriteta buduće vlade zapošljavanje mladih, što mora početi dobrim obrazovanjem, ali da i u svim ostalim sferama svakodnevnog života moraju biti preduzete mere - u zdravstvu, nezi i u vezi s penzijama. Buduća vlada, prema njegovim rečima, shvata ozbiljno svoje ciljeve. Takođe je naveo da Austrija i dalje namerava da radi na konsolidaciji budžeta, kako bi izbegla veće kamate za državne obveznice, jer je svaki evro više koji se tamo plaća onaj evro koji nedostaje. Fajman je rekao da sporazum podrazumeva i investicije u mnogim oblastima, ali i promene u administraciji.PenzijeDalji prioritet će biti, kako je naveo, obezbeđivanje penzija, sa ciljem da se starosna granica za odlazak u penziju do 2018. podigne za 1,6 godina. Do sada, dodao je on, starosna granica bila podignuta najviše za 0,4 godina.- U Evropi imamo važnu ulogu, mi smo primer - podvukao je Fajman i dodao da je izrađen detaljan i sveobuhvatan program, koji sada stranke treba da usvoje u svojim telima.On je najavio da će danas obavestiti predsednika države Hajnca Fišera o okončanju koalicionih pregovora, a posle 17 časova će javnosti objasniti detalje sporazuma. Na zajedničkoj pres konferenciji čelnici SPÖ i ÖVP nisu želeli da govore o raspodeli resora, ali je Fajman kazao da su se dogovorili o uštedi dva državna sekretara.

Štednja na svim nivoimaŠPINDELEGER: CILJ JE DA DO 2018. IZAĐEMO IZ KRIZE!Lider ÖVP Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) kazao je da postoji jedan zajednički projekat, a to je da se Austrija do 2018. izvede iz krize. On je istakao da je važno da svi resori, u cilju konsolidacije, štedljivije deluju, kako bi se 2016. postigao nulti deficit. Takođe je najavio sprovođenje reformi, dodavši da je ovo prvi put da se preko dogovorenih mera starosna granica podiže brže nego što stanovništvo stari. To je, kako je podvukao Špindeleger, u cilju obezbeđivanja penzija.

Novi ministar spoljnih poslovaSEBASTIJAN KURC OMILJEN MEĐU SRBIMA U AUSTRIJIFunkciju šefa diplomatije trebalo bi da preuzme dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za integraciju Sebastijan Kurc. Iako ima tek 27 godina, političar iz redova ÖVP odlično se pokazao na funkciji koju je obavljao, i u istraživanjima javnog mnjenja uvek je predvodio u simpatijama stanovništva. Takođe on je ostvario i odličan kontakt sa srpskom zajednicom koja živi u Austriji i zasigurno će nastaviti politiku ÖVP podrške zemljama zapadnog Balkana na putu do članstva u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track