Džon Keri: Kim pogubio teču, to je loš znak
Foto: Reuters

Preterao

Džon Keri: Kim pogubio teču, to je loš znak

Planeta -
Keri je u intervjuu za američku televizijsku stanicu ABC izjavio da je taj šokantan potez mladog severnokorejskog lidera pokazao "kako je Kim bezobziran i nesmotren" i uporedio ga sa pokojnim iračkim diktatorom Sadamom Huseinom

VAŠINGTON - Pogubljenje teče severnokorejskog lidera Kim DŽong-una predstavlja zlokoban znak koji podstiče zabrinutost u vezi nestabilnosti u Severnoj Koreji, posebno zato što ta zemlja radi na proizvodnji nuklearnog oružja, upozorio je danas američki državni sekretar DŽon Keri.

Teča Kim Džong-una i jedan od najmoćnijih ljudi u Severnoj Koreji, Džang Song-Tek, pogubljen je u četvrtak kao izdajnik, ubrzo posle suđenja pred specijalnim vojnim sudom.

Keri je u intervjuu za američku televizijsku stanicu ABC izjavio da je taj šokantan potez mladog severnokorejskog lidera pokazao "kako je Kim bezobziran i nesmotren" i uporedio ga sa pokojnim iračkim diktatorom Sadamom Huseinom.

"Takva je priroda tog bezobzirnog i strašnog diktatorskog režima i Kimove nesigurnosti", istakao je Keri i dodao da je to zlokoban znak nestabilnosti i opasnosti koja je realno prisutna.

Pogubljenje drugog čoveka po važnosti u Severnoj Koreji takođe ukazuje na važnost obuzdavanja nuklearnih ambicija tog režima putem pregovora čiji je cilj uklanjanje opasnosti od nuklearnog naoružavanja na korejskom poluostrvu.

"Ovim je postalo u još većoj meri neprihvatljivo da neko poput Kim DŽong-una u svojim rukama potencijalno ima nuklearno oružje", istakao je američki državni sekretar.

Severna Koreja je u tri navrata izvršila testiranje nuklearnih bombi, poslednji put u februaru. Režim Kim DŽong-una se zareklo da će raditi na unapređenju svog nuklearnog programa, ali je takođe pozdravilo ponovno pokretanje pregovora za razoružanje, u kojem učestvuju obe Koreje, Rusija, Kina, Japan i SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track