MONSTRUOZNO: Uhapšeno 38 žena zbog genitalnog obrezivanja devojčica!

Preti im do 15 godina zatvora

MONSTRUOZNO: Uhapšeno 38 žena zbog genitalnog obrezivanja devojčica!

Planeta -
Žene su uhapšene u nedelju dok su izvodile tradicionalni ples oko kuće u kojoj je policija pronašla 21 devojčicu, uzrasta od tri do 15 godina

DODOMA - Policija u Tanzaniji uhapsila je 38 žena zbog nezakonitog izvođenja genitalne mutilacije, odnosno obrezivanja genitalija devojčicama, saopštio je danas lokalni zvaničnik u distriktu Same u severnoj Tanzaniji.

Žene su uhapšene u nedelju dok su izvodile tradicionalni ples oko kuće u kojoj je policija pronašla 21 devojčicu, uzrasta od tri do 15 godina, koje su skoro pretrpele sakaćenje genitalija, prenela je agencija AFP.Genitalna mutilacija još uvek se izvodi u nekim delovima Tanzanije, uprkos tome da je zakonom zabranjena 1998. godine.

Oko 15 odsto devojčica i žena prolazi kroz to stravično iskustvo, a u većini slučajeva uklanja se klitoris nožem ili žiletom bez anestezije i u nesterilnim uslovima. Zbog toga, čest je slučaj da posle obrezivanja genitalija, devojčica umre od povreda ili infekcije. Maksimalna kazna koja je zakonom zaprećena za izvođenje genitalne mutilacije je 15 godina zatvora.

U mnogim zajednicama u Tanzaniji veruje se da je žena mnogo vernija mužu ako joj je urađeno obrezivanje genitalija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track