PROTEST U SKOPLJU: Prostitutke traže veća prava i bolje uslove rada!

Prošetale sa crvenim kišobranima

PROTEST U SKOPLJU: Prostitutke traže veća prava i bolje uslove rada!

Planeta -
Apelujemo da se poštuju prava prostitutki i poboljšaju njihovi uslovi rada, rekao je Borče Božinov iz nevladine organizacije Star-Star koja je organizovala protest

SKOPLJE - Prostitutke i druge osobe koje pružaju seksualne usluge u Makedoniji, održali su danas protestnu šetnju u centru Skoplja zahtevajući dekriminalizaciju njihove profesije i veća prava.

Noseći crvene kišobrane, simbol globalne borbe za prava osoba koje pružaju seksualne usluge, stotinak prostitutki i aktivista za ljudska prava prošetalo je u tišini ulicama Skoplja, kako bi uputili apel za "poštovanje prava i bolje uslove" prostitutki u ovoj balkanskoj zemlji.

"Apelujemo da se poštuju prava prostitutki i poboljšaju njihovi uslovi rada", rekao je Borče Božinov iz nevladine organizacije Star-Star koja je organizovala protest.

Prostitutke su zatražile usvajanje zakona o dekriminalizaciji prostitucije i da im se omogući zdravstvena i socijalna zaštita.

Prostitucija je u Makedoniji ilegalna a prostitutke su često izložene nasilju i zločinima iz mržnje koji prolaze nekažnjeno. Pokušaj legalizacije prostitucije pre desetak godina je propao pošto je parlament odbio nacrt zakona.

Tokom protesta, prvog takve vrste u Makedoniji, nije bilo incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track