TO BRATE: Fidel Kastro čestitao Raulu na rukovanju sa Obamom
Foto: Printskrin YT

Ponosan

TO BRATE: Fidel Kastro čestitao Raulu na rukovanju sa Obamom

Planeta -
Izgovarajući te reči njegov brat predstavio se Obami, pri čemu su se njih dvojica rukovali. Rukovanje je izazvalo spekulacije u SAD i na Kubi o tome da li je ono signal otopljavanja odnosa između dve zemlje nakon decenija uzajamnog neprijateljstva

HAVANA, 19. decembra 2013. (Beta-AP) - Bivši kubanski vođa Fidel Kastro čestitao je danas svom bratu i aktuelnom kubanskom vođi Raulu Kastru na njegovom nedavnom susretu sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Južnoafričkoj Republici, na sahrani Nelsona Mandele.

U svom eseju objavljenom na naslovnim stranicama kubanskih dnevnih listova i internet portala, kojima upravlja kubanska vlada, Kastro je česitao svom bratu zbog njegove "postojanosti i dostojanstva, kada je prijateljskim, ali čvrstim gestom pozdravio predsednika SAD, rekavši mu na engleskom jeziku "Gospodine predsedniče, ja sam Kastro".

Po rečima Fidela Kastra, izgovarajući te reči njegov brat predstavio se Obami, pri čemu su se njih dvojica rukovali. Rukovanje je izazvalo spekulacije u SAD i na Kubi o tome da li je ono signal otopljavanja odnosa između dve zemlje nakon decenija uzajamnog neprijateljstva.

Zvaničnici u obema zemljama to su odbacili, navevši da je rukovanje bilo samo izraz učtivosti. Zbog zdravstvenih problema sa krvarenjem u crevima, Fidel Kastro, star 87 godina, 2006. godine je svome bratu predao vođenje Kube.

On se poslednji put oglasio u septembru ove godine, kada je objavio jedan od njegovih uobičajenih komentara i pojavio se na fotografiji. Kako se nije pojavio u javnosti niti pisao o gubitku svog bliskog prijatelja Mandele, mnogi u Kubi i van nje pitali su se da li je to znak da se Kastrovo zdravlje pogoršalo.

Kako bi odagnala takve pretpostavke, kubanska vlada u ponedeljak je objavila fotografiju napravljenu tri dana ranije na sastanku Kastra sa jednim španskim novinarom, na kojoj je Kastro izgledao snažno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track