Obdukcija u Londonu: Britanci sumnjaju da je sirijska vlada ubila doktora!
Foto: Rojters

Traže dokaz

Obdukcija u Londonu: Britanci sumnjaju da je sirijska vlada ubila doktora!

Planeta -
U pismu upućenom Kanovoj porodici britanski premijer Dejvid Kameron kritikovao je sirijski režim zbog načina na koji je tretirao lekara i odbijanja sa saradnjuje sa britanskom vladom

LONDON - Telo britanskog lekara za kojeg britanski zvaničnici tvrde da ga je "ubila" vlada sirijskog predsednika Bašara Asada danas je vraćeno u Veliku Britaniju radi obdukcije. Smrt Abasa Kana, 32-godišnjeg ortopeda iz Londona, usledila je, po svemu sudeći, tek nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude oslobođen, saopštio je britanski poslanik Džodrž Galovej koji je pregovarao sa sirijskim vlastima o oslobađanju lekara.

U pismu upućenom Kanovoj porodici britanski premijer Dejvid Kameron kritikovao je sirijski režim zbog načina na koji je tretirao lekara i odbijanja sa saradnjuje sa britanskom vladom. "Abasova smrt je užasna i mučna tragedija i pravedno je da sirijski režim odgovara zbog toga", napisao je Kameron u pismu koje je danas objavljeno, preneo je AP.

Zamenik šefa sirijske diplomatije Fajsal Mekdad rekao je za BBC da je Kan oduzeo sebi život. Kanov brat Šah Navaz odbacio je takve tvrdnje kao "potpunu besmislicu" . Trupe sirijske vlade su zarobile Kana u Alepu u novembru 2012. nakon što je ušao u Siriju, kako je njegova porodica rekla, radi humanitarne misije.

Kan je u pismu koje je citirao BBC naveo da su ga njegovi otmičari stalno tukli iz zabave. Ljudi širom Sirije sistematski nestaju bez traga što je deo šire kampanje sprovođenja terora nad civilima, saopštila je u četvrtak Nezavisna međunarodna komisija UN koja istražuje ratne zločine u Siriji.Stručnjaci komisije su zaključili da sirijske bezbednosne i oružane snage, kao i provladine milicije, privode ljude tokom masovnih hapšenja, pretresa kuća, kontrolnih punktova i bolnica za koje posle tvrde da nikada nisu ni postojali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track