Svi imamo senzore u džepovima i prate nas gde god da smo!
Foto: Youtube.com

Edvard Snouden

Svi imamo senzore u džepovima i prate nas gde god da smo!

Planeta -
Razmislite šta to znači za privatnost bilo koga od nas", istakao Snouden u dvominutnoj video-poruci

LONDON - Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden je u "Alternativnoj bozičnoj poruci" na britanskom televizijskom "Kanalu 4" upozorio na opasnosti od gubitka privatnosti i izrazio zabrinutost zbog nadzora, koji u ovo doba velikog tehnološkog napretka sprovode državne sluzbe.

"U džepovima nosimo senzore koji prate naše kretanje gde god da krenemo. Razmislite šta to znači za privatnost bilo koga od nas", istakao je Snouden u dvominutnoj video-poruci, snimljenoj u Moskvi, gde je dobio privremeni azil.

Kako je preneo Rojters, on je upozorio da će "dete rođeno danas odrastati bez ikakvog saznanja šta je to privatnost"."Ta deca nikad neće znati šta znači imati privatan trenutak ili misao koja neće biti snimljena ili analizirana. A to predstavlja problem jer je privatnost važna, privatnost je ono što nam omogućuje da utvrdimo ko smo i ko želimo da budemo", poručio je Snouden.

"Alternativna božićna poruka" se od 1993. godine emituje svakog Božića na "Kanalu 4" i kopira format godišnjeg obraćanja naciji kraljice Elizabete Druge. Među onima koji su se prethodno javnosti u alternativnoj poruci obraćali su tadašnji predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad 2008. godine i popularni likovi iz crtane serije "Simpsonovi", Mardž i Liza Simpson 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track