Kina: Tokio mora da snosi posledice!
Foto: Rojter

Japan povećava napetost u istočnoj Aziji

Kina: Tokio mora da snosi posledice!

Planeta -
Tenzije: Japanski premijer posetio je kontroverzni hram uprkos sve gorem odnosu između dve azijske zemlje

TOKIO - Poljuljani odnosi.Vlasti u Pekingu osudile su japanskog premijera Šinzoa Abea, koji je juče obišao hram Jasukuni, podignut u sećanje i čast japanskih vojnika koji su dali život za svoju zemlju u 19. i 20. veku. Kina je taj čin nazvala glorifikacijom japanske vojne agresije iz prošlosti i upozorila Tokio da mora da snosi posledice. Osudi provokativnog poteza Japanaca uoči sve napetije situacije zbog borbe za prevlast nad delom Istočnog kineskog mora pridružila se i Južna Koreja uz obrazloženje da bi buduću sukobi štetili čitavom regionu.Rizična posetaNakon obilaska spomenika Abe je izjavio kako je time želeo da pokaže da je odlučan u nameri da niko više ne pati zbog rata. On je dodao da je njegova zemlja izgradila slobodnu demokratsku i mirnu državu od kraja Drugog svetskog rata i da nema sumnje da će nastaviti tim putem.Jasukuni, memorijal podignut u čast Japanaca koji su poginuli u ratovima u 19. i 20. veku, među kojima su i ratni zločinci u Drugom svetskom ratu, za Seul i Peking predstavlja simbol zločina koje su japanske trupe počinile tokom kolonizacije Korejskog poluostrva i delimične okupacije Kine početkom 20. veka.- Suština posete japanskih lidera hramu Jasukuni jeste ulepšavanje istorije japanske militarističke agresije i kolonijalne vladavine - izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang.ZabrinutostJo Jin Rijong, ministar kulture Južne Koreje, rekao je da taj potez predstavlja anahrono ponašanje i da suštinski škodi ne samo odnosima Južne Koreje i Japana već i stabilnosti i saradnji u regionu.

Rođendan CedungaDok je Peking optuživao Japan da provocira već poljuljane susedske odnose, u Kini se slavilo 120 godina od rođenja Mao Cedunga, osnivača moderne Kine. Proslava je, po naređenju predsednika Si Đinpinga, bila skromnija nego prethodnih godina.Maovo nasleđe još uvek izaziva različita osećanja u svetu i Kini. Dok je on za mnoge pozitivna osoba, istoričari na Zapadu smatraju da je Mao Cedung odgovoran za smrt više od od 40 miliona ljudi, usled nezapamćenog izgladnjivanja i nasilja.Inače na ceremoniji je otkrivena Maova statua, koja je visoka 83 centimetra, a teška više od 50 kilograma. Njena izrada je, navodno, koštala 16 miliona dolara i zajedničko je delo 20 kineskih umetnika.

Razočarane SADOSUDILI SVOJE PRIJATELJEOdluku japanskog premijera Šinzoa Abea da poseti hram Jasukuni, koji njegove susede podseća na okupaciju Korejskog poluostrva od 1910. do 1945, osudili su čak i Amerikanci, koji su do sada u sukobu između Tokija i Pekinga uvek bili na strani ovih prvih. - SAD su razočarane akcijama koje je preduzeo Japan, što će povećati tenzije - izjavili su iz Ambasade SAD u Tokiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track