DOLE ERDOGAN: Policija rasterala hiljade demnostranata u Istanbulu i Ankari

Tražili ostavku premijera

DOLE ERDOGAN: Policija rasterala hiljade demnostranata u Istanbulu i Ankari

Planeta -
Posle više poziva demonstrantima da se raziđu policija je upotrebila gumene metke i vodene topove i kasnije suzavac. Neki od demonstranata su uzvratili gađajući policiju petardama a drugi su pokušali da podignu barikade

ISTANBUL - Turska policija intervenisala je da rastera hiljade demonstranata u Istanbulu i Ankari koji traže ostavku premijera Redžepa Tajipa Erdogana, poljuljanog političkim i finansijskim skandalom u zemlji, javljaju agencije. U Istanbulu policija je intervenisala oko 19.00 časova protiv više hiljada ljudi koji su tražili ostavku vlade i uzvikivali "Korupcija je svuda".

Oni su pokušali da se okupe na trgu Taksim koji je bio u centru antivladinih protesta u junu. Posle više poziva demonstrantima da se raziđu policija je upotrebila gumene metke i vodene topove i kasnije suzavac. Neki od demonstranata su uzvratili gađajući policiju petardama a drugi su pokušali da podignu barikade.

Najmanje dva demonstranta su povređena u tim okršajima s policijom i sa poprišta odvezeni kolima hitne pomoći, javljaju izveštači sa lica mesta. Incidenti oko trga Taksim se nastavljaju tokom večeri. Policija je takođe intervenisala večeras u Ankari da rastera više stotina demonstranata u kvartu Kizilaj, u centru grada. "Ostavka troje ministara nije dovoljna.

Tražimo da cela vlada i premijer takođe odu", rekao je agenciji Frans pres jedan od organizatora demonstracija u glavnom gradu Turske, Hasan Jildiz. Politička kriza potresa vladu Redžepa Tajipa Erdogana čiji su saradnici pod istragom zbog korupcionaške afere.

Erdogan je dan ranije objavio veliku rekonstrukciju vlade, zamenivši 10 ministara, nekoliko sati nakon što su tri ministra podnela ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track