Pogledajte samoubilački napad žene u Volgogradu!
Foto: Preent Screen Jutub

Teroizam

Pogledajte samoubilački napad žene u Volgogradu!

Planeta -
Ruski nacionalni antiteroristički odbor saopštio je da je eksploziju prouzrokovao bombaš samoubica.
1 / 4 Foto: Volgograd Twitter @n_baryshev.jpg

MOSKVA - Najmanje 18 osoba je poginulo a više od 40 povređeno danas u samoubilačkom napadu na železničku stanicu u Volgogradu, na jugu Rusije, u području nadomak nestabilnog regiona ruskog Kavkaza.

Ruski nacionalni antiteroristički odbor saopštio je da je eksploziju prouzrokovao bombaš samoubica.

Eksplozija se dogodila unutar glavne železničke stanice u 12.45 po lokalnom vremenu (8.45 po srednjeevropskom) u Volgogradu, rekla je portparolka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Svetlana Smolijaninova. Ovaj napad povećava zabrinutost uoči održavanja Zimskih olimpijskih igara u februaru u Sočciju.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su čenčenski pobunjenici i njihov lider Doku Umarev pre nekoliko meseci najavili da će sprovoditi napade kako bi minirali održavanje Igara u Sočiju.

Najmanje dvoje ljudi je poginulo pre dva dana u eksploziji automobila u administrativnom centru ruskog Severnog Kavkaza. Eksplozija se dogodila u Pjatigorsku, blizu stanice saobraćajne policije. Pjatigorsk je centar ruske savezne oblasti Severni Kavkaz formirane u okviru nastojanja da se stabilizuje ovaj region koji se nalazi istočno od Sočija, gde će se u februaru održati zimska olimpijada.

Proglašena trodnevna žalost

Vlasti Volgograda proglasile su danas trodnevnu žalost zbog bombaškog napada na železničkoj stanici. Trodnevna žalost će trajati od 1. do 3. januara, prenela je agencija Itar-Tas s, pozivajući se na izjavu guvernera Volgograda Sergeja Boženova.On je naveo da prvi rezultati istrage pokazuju da je u pitanju bio teroristički napad.

Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin je potvrdio da su pronađeni i posmrtni ostaci žene koja je izvela samoubilački napad.

"Kada je videla policajca u blizini detektora za metal, postala je nervozna i aktivirala je eksploziv", naveo je Markin u saopštenju.On je dodao da je bomba bila sačinjena od 10 kilograma eksploziva TNT i napunjena šrapnelima.U vreme napada, nekoliko vozova je kasnilo, pa je na stanici bilo puno ljudi.

Saučešće Nikolića Putinu povodom terorističkog napada

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu telegram saučešća, povodom današnjeg terorističkog napada u Volgogradu.

"Duboko me potresla vest o terorističkom napadu u Volgogradu u kome su stradali njegovi nevini žitelji. Građani Srbije iskreno saosećaju sa Vama i dele tugu sa porodicama nastradalih i povređenih", naveo je Nikolić.

"Današnji kukavički čin terorista govori o njihovoj nemoći. Uveren sam da će organizatori i naručioci tog zločina biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za nanošenje bola mirnim stanovnicima nepobeđenog i nepobedivog Volgograda i čitave Ruske Federacije", rekao je predsednik Srbije.

"U ime srpskog naroda i u svoje lično ime, izražavam Vam najdublje saučešće i želim da Vas uverim da su, u ovom teškom trenutku, naše misli i molitve sa bratskim ruskim narodom", naveo je Nikolić u telegramu saučešća predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Saučešće Dačića Medvedevu, osuda zločina u Volgogradu

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je u svoje i u ime Vlade telegram saučešća premijeru Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu povodom terorističkog napada u Volgogradu u kome se ističe da Vlada Srbije najoštrije osuđuje ovaj zločin i podržava borbu protiv terorizma.

"U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime upućujem Vam izraze dubokog saučešća povodom terorističkog napada u kojem su stradali građani Rusije", navodi se u telegramu, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

"Vlada Republike Srbije najoštrije osuđuje ovaj zločin i, budući da je trajno posvećena borbi protiv terorizma i svakog oblika nasilja, spremna je da učestvuje u zajedničkoj borbi protiv terorizma na međunarodnom planu", ističe se u telegramu saučešća.

Rasmusen osudio teroristički napad u Rusiji

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen osudio je danas teroristički napad na železničkoj stanici u Volgogradu, u kojem je ubijeno 14 ljudi, i poručio je da će Alijansa nastaviti da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

"Oštro osuđujem ovaj teroristički napad. Ne postoji opravdanje za ovako varvarske postupke", naveo je Rasmusen u saopštenju."NATO i Rusija ujedinjeni su u borbi protiv terorizma, uključujući zajednički rad na tehnologiji u cilju sprečavanja napada na javne transportne sisteme", naglasio je Rasmusen, javio je AFP.

http://www.youtube.com/watch?v=WPG1IkRFIQs
http://www.youtube.com/watch?v=_f0EcIGtTMs
http://www.youtube.com/watch?v=aoSbzJx6nhk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track