Ovo je žena samoubica koja je aktivirala bombu u Volgogradu!
Foto: Twitter/@VoiceofRussia

Teroristički napad u Rusiji

Ovo je žena samoubica koja je aktivirala bombu u Volgogradu!

Planeta -
Veruje se da je Oksana Aslanova iz Dagestana prošla kroz specijalnu obuku za teroriste

VOLGOGRAD - Žena samoubica koja je aktivirala eksploziv na železničkoj stanici u Volgogradu preliminarno je identifikovana kao Oksana Aslanova iz Dagestana, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana. U eksploziji njoj je oštećen veći deo lica, a potvrda o identitetu će se dobiti daljom DNK analizom.

Kako se saznaje, ona je prošla kroz specijalnu obuku za teroriste, istu onu koju je dobila i Nađa Asijanova, koja je sličan napad u Volgogradu sprovela oktobra meseca ove godine.

Aslanova je bila supruga militantnog vođe koga su ranije ubili pripadnici ruskih bezbednosnih snaga.

U napadu koji se dogodio u 12:45 sati po lokalnom vremenu poginulo je, kako se sumnja, najmanje 18 osoba, dok je povređeno njih oko 50.

Ruske agencije su javile da je među poginulima jedan policajac, a među povređenima devetogodišnje dete.Eksplozija se dogodila blizu metalnih detektora stacioniranih na ulazu u gradsku Glavnu železnička stanicu u Volgogradu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Najveći teroristički napadi u Rusiji od 2000. godine

20. oktobra 2013. - Dogodila se eksplozija u autobusu gradskog saobračhaja u Volgogradu kada je poginulo šest osoba, a 33 su povređene, od čega osam teško, pošto je bombaš-samoubica Naida Ahajalova (30) iz Dagestana, aktivirala eksploziv.

24. januara 2011. - Teroristički napad na najvećem aerodromu u Moskvi, Domodedovo, poginulo najmanje 35 osoba, a više od 130 povređeno. Odgovornost je preuzeo vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov, a izveo ga je 20. godišnji Magomed Jevlojev.

29. mart 2010. - U terorističkim napadima na metro stanicama Lubjanka i Park kulture, poginulo je najmanje 40 osoba. Napad je bio delo dve žene teroristkinje samoubice.

27. novembra 2009. - Dogodio se napad na putnički voz koji je saobraćao na relaciji Moskva - Sankt Peterburg, ukupno je stradalo 28 osoba.

1-3. septembra 2004. - U Beslanu, gradu 50 kilometara severno od Vladikavkaza, prilikom terorističke opsade škole poginula je 331 osoba, ogromnom većinom deca.

31. avgusta 2004. - U napadu na metro stanicu Rišskaja je poginulo 10 ljudi, a oko 50 ranjeno.

24. avgusta 2004. - Dva putnička aviona dignuta u vazduh, na letovima za Vladivostok i Soči, poginulo 90 osoba.

6. februara 2004. - U trenutku kada se jedan od vagona kretao između dve stanice moskovskog metroa, terorista samoubica aktivirao eksploziv. Poginulo je 40 ljudi, a 134 je bilo ranjeno.

5. jula 2003. - Napad žena samoubica prilikom rok koncerta u Moskvi, poginuo je 15 osoba, dok je 50 povređeno.

5. decembra 2003. - Voz na jugozapadu Rusije bio je meta samoubilačkog napada, iza kojeg su, kako se potom saznalo, stajali čečenski teroristi. Ukupno je poginulo 46 osoba.

23-26. oktobra 2002. - Upad terorista u pozorište Dubrovka. Poginulo, odnosno ubijeno više od 129 osoba, među kojima i 41 čečenski terorista.

27. decembra 2002. - U upadu samoubice bombaša u vladinu zgradu u Groznom poginulo 60 ljudi.

2-3. juna 2000. - U pet napada čečenskih terorista na više lokacija u Čečeniji ubijeno je najmanje 55 osoba.

http://www.youtube.com/watch?v=WPG1IkRFIQs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track