Najnovije vesti

PRESEDAN U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Zbog ubistva, moguća egzekucija jednog princa?!

Šerijat

PRESEDAN U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Zbog ubistva, moguća egzekucija jednog princa?!

Planeta
Otac žrtve je rekao da nije spreman da oprosti ubici i da nije zadovoljan novčanim iznosom koji je ponuđen kao "krvavi novac" (za oproštaj)

DUBAI - Jedan neimenovani saudijski princ mogao bi da bude pogubljen zbog ubistva svog zemljaka što je redak slučaj da se jedan član ogromne kraljevske porodice suočava sa smrtnom kaznom.

 

List na engleskom jeziku "Arab njuz", nije imenovao ni princa ni njegovu žrtvu, ali je jedan član porodice i vlade rekao da je princ prestonaslednik Salman "otvorio put mogućoj egzekuciji jednog princa proglašenog krivim zbog ubistva saudijskog državljanina".

 

U poruci o tom slučaju koju je uputio ministru unutrašnjih poslova princu Mohamedu bin Najefu, princ Salman je rekao:

 

"Šerijat (islamski zakon) treba da se primenjuje na sve, bez izuzetka", preneo je list.

 

Salmanova poruka usledila je pošto je otac žrtve rekao da nije spreman da oprosti ubici i da nije zadovoljan novčanim iznosom koji je ponuđen kao "krvavi novac" (za oproštaj).

 

Lokalne vlasti, kako je prenele britanska agencija, podstiču porodice žrtava da prihvate "krvavi novac" umesto da insistiraju na egzekuciji.

 

List je preneo Salmanovu poruku u kojoj ovaj kaže da ne postoji razlika između velikih i malih, bogatih i siromašnih, kao i da nikome ne sme biti dozvoljeno da se meša u sudske odluke.

 

"To je tradicija naše države. Odlučni smo da sprovodimo šerijat", preneta je njegova izjava.Rojters nije bio u mogućnosti da dođe do predstavnika ministarstva unutrašnjih poslova i od njega dobije komentar.

 

"Arab njuz" je deo medijske grupe kojoj predsedava prestolonaslednik Salman, koji je ujedno i zamenik premijera i ministar odbrane.

 

Zapad je kritikovao Saudijsku Arabiju, koja sprovodi strogu verziju šerijata, zbog velikog broja izvršenja smrtnih kazni, nedoslednosti u primeni zakona, kao i načina egzekucije (javno odsecanje glave).

 

Prema Amnesti internešenelu, u Saudijskoj Arabiji je do maja ove godine izvršeno 47 smrtnih kazni. Ukupan broj u 2011. je 82, a sličan je bio i u 2012. godini.Malo je slučajeva da su pripadnici vladajuće porodice bili pogubljeni. Najpoznatiji slučaj je pogubljenje duševno poremećenog Fejsala bin Musaida al Sauda, zbog ubistvo svog strica, kralja Fejsala 1975. godine.Procenjuje se da vladajuća porodica ima nekoliko hiljada članova. Oni primaju mesečnu stipendiju, pojedini upravljaju velikim bogatstvom i imaju političku moć, a samo manji broj članova porodice drži ključna mesta u vladi.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...