PODMIĆIVANJE: Indija otkazala ugovor o helikopterima
Foto: KURIR

SVT-INDIJA-HELIKOPTERI

PODMIĆIVANJE: Indija otkazala ugovor o helikopterima

Planeta -
Ugovor vredan 560 miliona evra o kupovini 12 helikoptera otkazan je pošto je italijanska kompanija za odbrambenu tehnologiju Finmekanika optužena za podmićivanje indijskih pregovarača

NJU DELHI - Indija je otkazala ugovor vredan 560 miliona evra o kupovini 12 helikoptera, nakon što je italijanska kompanija za odbrambenu tehnologiju Finmekanika (Finmečanica) optužena za podmićivanje indijskih pregovarača kako bi osigurala sklapanje ugovora.

Odluka je doneta na današnjem sastanku indijskog premijera Manmohana Singa sa indijskim ministrom odbrane A.K. Antonijem, naveo je neimenovani zvaničnik tog ministarstva. U Italiji je u toku sudski postupak protiv bivšeg predsednika Finmekanike Đuzepea Orsija (Giuseppe Orsi) zbog njegove navodne uloge u podmićivanju radi osiguravanja sklapanja ugovora za deo te kompanije koje se bavi helikopterima, englesko-italijansku firmu Agusta Vestland (AgustaWestland).

Bivši komandant vazduhoplovnih snaga indijske vojske S.P. Tjagi jedan je od optuženih u tom slučaju koji takođe istražuju indijske vlasti. Nakon što su joj već isporučena tri, Indija je blokirala isporuku preostalih devet helikoptera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track