NA IVICI RATA: Ruska vojna krstarica blizu Britanije, London poslao razarač u susret!
Foto: Rojters

Panika u britanskim vodama

NA IVICI RATA: Ruska vojna krstarica blizu Britanije, London poslao razarač u susret!

Planeta -
Britanska komanda je odmah odlučila da pošalje brod "Defender" koji se inače angažuje u kriznim situacijama

Ruski vojni brod približio se na manje od 50 kilometara od obale Velike Britanije ali je kraljevska mornarica imala samo jedan brod koji bi mogao da odgovori na tu pretnju.

Sve ovo se dešavalo samo nekoliko dana pred Božić a detalji ovog incidenta obzanjeni su tek juče.

Naime, jedan od brodova ruske ratne mornarice uočen je blizu Škotske ali je britanska mornarica imala samo jedan brod koji bi mogli da pošalju Rusima u susret. Problem je što bi britanskom brodu trebalo 24 sata da stigne na odredište.

Odmah su alarmirane sve obaveštajne i kontraobaveštajne službe ratne mornarice i vojnog vazduhoplovstva. Još veća panika je nastala onda kada su snimci pokazali da je ruski brod u potpunosti naoružan navođenim projektilima. Britanska komanda je odmah odlučila da pošalje brod "Defender" koji se inače angažuje u kriznim situacijama.

I dok je "Defender" bio na svom putu od skoro 1.000 kilometara, ruski brod ga je mirno čekao. Delovalo je kao da je ruski kapetan štopovao vreme koliko će "Defenderu" biti potrebno da stigne.

"To nije bila vežba. Ruski brod se ponašao krajnje agresivno blizu granice sa britanskim vodama. Na njega je sve motrilo kraljevsko ratno vazduhoplovstvo ali je odlučeno da mu u susret ipak krene Defender", rekao je dobro obavešteni vojni izvor.

Prema istom izvoru Defender je bio spreman da svakog trenutka reaguje, jer je posada bila svesna da je stvar ozbiljna. Do sukoba nije došlo. Ruski brod se lagano povukao u Baltičko more, dokle ga je Defeneder ispratio, a onda se britanski brod vratio u luku u Glaszgovu.

Sinoć je britanski ekspert Džonatan Ijal rekao da je Moskva htela da zaplaši London.

"Ruska flota koja je u fazi rasta i jačanja želela je da pokaže svoj uticaj u Severnom moru time što će ploviti tik uz granicu. Tačno su znali šta rade. I tačno su znali koliko daleko smeju da uplove pre nego što se povuku", rekao je Ijal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track