JOSIP BOLJKOVAC: U Hrvatskoj i dalje živi ustaštvo!

Pomen na ubistvo Srba i Roma jer su slavili Božić

JOSIP BOLJKOVAC: U Hrvatskoj i dalje živi ustaštvo!

Planeta -
Nakon komemorativnog skupa žrtvama ustaškog terora u Gornjoj Trebinji kod Karlovca, Boljkovac je rekao da se ne boji mogućeg zatvora zbog optužbi za zločin nad civilima 1945. jer "nije kriv niti sud ima argumente za njegovu krivicu

KARLOVAC – Prvi ministar policije posleratne Hrvatske Josip Boljkovac (93), koga čeka suđenje za partizanski zločin nad civilima 1945. Godine kod Duge Rese, tvrdi da u Hrvatskoj i dalje živi ustaštvo.

To mora biti velika opomena, poručio je Boljkovac koji je rekao da tu činjenicu dokazuje progon koji se sprovodi protiv njega koji je prvi dizao ustanak protiv fašizma.

Nakon komemorativnog skupa žrtvama ustaškog terora u Gornjoj Trebinji kod Karlovca, Boljkovac je novinarima rekao da se ne boji mogućeg zatvora zbog optužbi za zločin nad civilima 1945. jer "nije kriv niti sud ima argumente za njegovu krivicu“.

Županijski sud u Zagreb optužio je Boljkovca da je kako šef kotarske OZNE 1945. Godine naredio likvidaciju 21 civila zbog njihove saradnje sa ustaškim vlastima.

"Sve je moguće zbog prevelikih diskrecionih ovlašćenja sudija, iako likvidacija iz 1945. godine nema nikakve veze sa mnom“, rekao je Bojkovac, javila je agencija Hina.

On smatra tragičnim to što se u Hrvatsku vraća “ustaštvo pa se sudi SKOJ-evcima koji su protiv fašizma dizali ustanak 1941.godine“.

"Kome treba sada suđenje protiv onih koji su prvi dizali ustanak i izvršavali zadatke, propešačili ove krajeve kad se klalo i ubijalo, kao i ovde u bivšoj opštini Skakavac? Nekome valjda treba. Ali to je opomena. Opomena!", kazao je Boljkovac.

Inače, u Gronjoj Trebinji kod Karlovca juče je otkrivena Spomen kosturnica u kojoj su položeni posmrtni ostaci Srba i Roma, žrtava ustaškog zločina iz 1942. Godine.

Na Badnji dan pre 72 godine u šumama Domačaj luga i Lipljansko mlađe ustaše su zaklale 205 civila iz okolnih sela, i to Srba, Roma i pravoslavnog sveštenika, po nacionalnosti Rusa .Oni su, kako je rekako predsednik Udruženja natifašista Karlovca Mirko Miladinović, stradali samo zato što su slavili Božić po drugom kalendaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track