BAŠ JE ZIMA, ALI STVARNO: Polarnim medama i pingvinima u Čikagu zabranjeno da izlaze napolje?!
Foto: Rojters

Bizarno

BAŠ JE ZIMA, ALI STVARNO: Polarnim medama i pingvinima u Čikagu zabranjeno da izlaze napolje?!

Planeta -
U Linkoln zološkom vrtu u Čikagu polarni medvedi i pingvini se ne puštaju napolje, pošto je toliko hladno da bi se čak i oni prehladili. Anan, jedini polarni medved u Čikagu, ne sme da izlazi napolje zato što čak i on nije spreman za toliku hladnoću

ČIKAGO - Ekstremno hladan vazduh nastavio je i danas da se širi američkim Srednjim zapadom, južnim i istočnim delovima SAD, kao i u delovima istočne Kanade, zbog čega su mnoge škole i poslovni objekti zatvoreni, a brojni avionski letovi otkazani.

Toliko je hladno da je čak i polarnim medvedima i pingvinima zabranjeno da izlaze.

U Linkoln zološkom vrtu u Čikagu polarni medvedi i pingvini se ne puštaju napolje, pošto je toliko hladno da bi se čak i oni prehladili. Anan, jedini polarni medved u Čikagu, ne sme da izlazi napolje zato što čak i on nije spreman za toliku hladnoću.

Zaposleni u zoološkom vrtu kažu da inače bi on jeo dosta foka, kako bio se ugojio pred tako niske temperature, ali da ga oni nisu "tovili" dovoljno, niti mu davali da jede foke.

U ponedeljak su izmerene rekordno niske temeperature - u Čikagu minus 27 Celzijusovih, u Fort Vejnu u Indijani bilo je minus 25, a u području Oklahome i Teksasa, zbog jakog vetra izmerena je temperatura od čak minus 40 stepeni Celzijusa.

U Indijani se vlasti bore sa jakim vetrovima, ledom i snežnim prekrivačem od 30 centimetara, što je primoralo stanovništvo da ostane kod kuća.Više od 30.000 potrošača u Indijani ostalo je bez struje u ponedeljak uveče, a uprkos popravkama koje su u toku, zvaničnici su upozorili da bi neka domaćinstva mogla da budu danima u mraku i hladnoći.Gradonačelnik Indijanapolisa Greg Balard naložio je da škole i poslovni objekti ostanu zatvoreni zbog nevremena u ponedeljak i u utorak.

"U roku od 10 minuta možete biti mrtvi ako nemate odgovarajuću odeću", rekao je gradonačelnik Indijanapolisa.Hladan vazduh pogodio je od danas istok i jug SAD, gde su predviđene temperature od minus 24 stepena u Baltimoru, minus 23 stepena u Atlanti i minus 17 u južnoj državi Džordžija.Meteorolozi su saopštili da oko 187 miliona ljudi može da oseti efekte "polarnog vorteksa", stalnog ciklona prisutnog blizu pola, koji sve manje uspeva da zaustavi masu hladnog i vlažnog vazduha s Arktika, te se ona širi na niže geografske širine. U ponedeljak je aviokompanija Džetblu ervejz obustavio sve letove u i iz Njujorka i Bostona, dok jutros ipak planiraju da polete na nekim pravcima.Prema prognozama, temperature će na Srednjem zapadu od srede rasti, pa se tada u Indijanapolisu očekuje samo minis tri stepena.U Kanadi su temperature u velikim podučjim pokrajina Saskačevan i Manitoba u ponedeljak bili blizu ili ispod 30 stepeni, a zbog oštrih vetrova bilo je i minus 40 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja