POD VOJNOM PRATNJOM: Počeo transport hemijskog oružja iz Sirije
Foto: AP

Sve teče po planu

POD VOJNOM PRATNJOM: Počeo transport hemijskog oružja iz Sirije

Planeta -
Brod je u mornaričkoj pratnji Danske i Norveške, kao i Sirijske Arapske Republike i ostaće na moru dok ne pristigne dodatni hemijski materija

ŽENEVA - Danski teretni brod sa prvim kontingentom hemijskog oružja koje treba da bude uklonjeno iz Sirije napustio je sirijsku luku Latakiju i ušao u međunarodne vode.

"Brod je u mornaričkoj pratnji Danske i Norveške, kao i Sirijske Arapske Republike i ostaće na moru dok ne pristigne dodatni hemijski materijal", saopštila je danas Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Najavljeno je da će u arsenalu koji se transportuje biti i oko 20 tona nervnog gasa sarina, prenele su agencije.

Prolazak danskog broda sa hemijskim oružjem kroz međunarodne vode obezbeđen je zahvaljujući "mornaričkoj pratnji" Rusije, Danske, Norveške i Kine. Prema planu, hemijsko oružje biće transportovano iz Latakije do luke u Italiji gde će biti prebačeno na brod američke mornarice na kojem se nalazi oprema za uništavanje tog oružja u moru.

Prvobitno je planirano da uklanjanje sirijskog hemijskog oružja bude izvršeno pre 31. decembra prošle godine, ali je taj rok istekao, a novi još nije određen.Kraj 2013. godine kao krajnji rok za uklanjanje glavnih oružanih komponenti iz sirijskog hemijskog arsenala bio je prva važna prekretnica prema sporazumu Rusije i SAD koji je podržao Savet bezbednosti UN, a koji ima za cilj eliminisanje celokupnog hemijskog oružja Sirije do polovine ove godine.

Eskalacija građanskog rata u Siriji, logistički problemi i loše vremenske prilike omeli su prethodno operaciju transportovanja hemijskih agenasa do luke Latakija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track