STROGO ČUVANA TAJNA: Velika holivudska zvezda nudila da radi za CIA u zamenu za zalihe kokaina!
Foto: Rojters

Nije hteo novac

STROGO ČUVANA TAJNA: Velika holivudska zvezda nudila da radi za CIA u zamenu za zalihe kokaina!

Planeta -
U novoj knjizi Džona Rica bivšeg obaveštajca otkrivene su godinama čuvane tajne američke špijunske agencije

U novoj knjizi Džona Rica bivšeg zaposlenog u CIA otkrivene su godinama čuvane tajne američke špijunske agencije, a posebno je zanimljiva saradnja CIA sa holivudskim zvezdama, koja je dosad bila strogo čuvana tajna.

Zahvaljujući njegovoj knjizi javnost je saznala kako je jedna holivudska zvezda nudila saradnju CIA u zamenu za kokain u vrednosti od 50.000 dolara.

Jednom je Agenciji prišla velika filmska zvzeda u to vreme i ponudila svoje usluge CIA. Besplatno... Smatrao je to svojom patriotskom dužnošću, piše u Ricovoj knjizi.

Ubrzo je saznao da se ipak nije radilo o besplatnoj usluzi.

"Glumac je odbio da uzme bilo kakav novac, ali nam je rekao da želi da mu nabavimo zalihe najboljeg kokaina u vrednosti od 50.000 dolara. Izgleda da je mislio kako CIA može da mu nabavi vrhunsku robu", piše Rico i dodaje da je odbio glumčevu ponudu.

Ali, drugi agent nije hteo da odustane.

"Znamo kako da nabavimo robu, rekao je drugi agent. Nisam hteo da znam kako, pa sam ponovio svoj odgovor: Ni slučajno, zaboravi", piše Rico.

Rico je kasnije saznao da je glumac sarađivao sa CIA na jednome projektu, a uveravali su ga da je uslugu učinio bespatno. Inače on u knjizi priznaje da je CIA negovala poseban odnos sa šobiznis industrijom kao i da je gradila veze sa holivudskim producentima, rediteljima i filmskim zvezdama.

Veterani filmske industrije vrlo rado pomažu CIA na sve načine, tvrdi Rico, i to iz dva razloga, zbog iskrenog patriotizma ali i zbog intrige i uzbuđenja koje im saradnja donosi.

S druge strane, njihova moć i međunarodna popularnost bili su od velike važnosti za američku administraciju. Mogli su na taj način da dođu do mnogih ljudi i lokacija u inostranstvu. Državnici vole da se druže sa filmskim zvezdama, objasnio je Rico.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja