ZVERSKI MUČENA: Pakistanka šipkom na smrt pretukla sluškinju (10)
Foto: Beta/AP

Radila za 23 dolara mesečno

ZVERSKI MUČENA: Pakistanka šipkom na smrt pretukla sluškinju (10)

Planeta -
Devojčica Iram Ramzan je pretučena metalnom šipkom, koja je nađena u kući Nasire Mahmud, zajedno sa konopcima kojima su je vezivali

LAHOR - Devojčica Iram Ramzan (10) je umrla pošto ju je na smrt pretukla žena kod koje je kuvala za platu od 23 dolara mesečno.

Doktori kažu da se radi o "nesrećnom slučaju", iako ožiljci na njenom telu svedoče o zverskoj torturi.

Iram Ramzan je poslata u jednu kuću u Lahoru, da priprema hranu za tu porodicu, kako bi njeni najmiliji imali šta da jedu. I njene dve sestre takođe rade kao ispomoć u kući, kako bi obezbedile dovoljno hrane na stolu za svoju porodicu.

Ipak, ono što njena porodica nije želela jesta da im se ćerka vrati obavijena belim pokrovom.

"Možda je trebalo da prosimo. Kako sam mogla da znam da šaljem ćerku u ruke njenih mučitelja", govori njena majka, Zubaida Bibi.

A upravo to se desilo, nakon što ju je njena "gazdarica" pretukla na smrt, pošto ju je optužila da je ukrala par rupija, što je manje od jednog dolara. Devojčica je pretučena metalnom šipkom, koja je nađena u kući Nasire Mahmud, zajedno sa konopcima kojima su je vezivali. Mahmudova je priznala da je tukla u više navrata devojku, kao i da je njen sin od 16 godina stajao sa strane i gledao to.

"Tri puta je ukrala pare od mene. Naljutila sam se, to je sve. Rekla je da joj se spava pa sam je vezala i ostavila da pripremi večeru", objasnjava Nasira, kao da priča o nečemu što je uobičajeno i normalno.

Policijski izvori kažu da njena smrt nije "nesrećni slučaj", kako ga je doktor okakterisao. Ona je umirala polako, a izdahnula je dok je i dalje bila vezana.

"Odmah su priznali da su je mučili. Bili su tragovi nasilja, modrice, otoci, rane koje su upućivali da je ona mučena sa teškim predmetom, za koji se kasnije ispostavilo da je kućna cev za gas", rekao je Umar Čema, policijski inspektor koji radi na slučaju.

Iram je radila za 23 dolara mesečno. Iste nedelje kada je Iram umrla, još jedna od devojaka koja je radila je nađena mrtva. Petnaestogodišnja je nađena zadavljena, a dokazi ukazuju da je bila seksualno zlostavljana. U Pakistanu ne postoji institucionalizovano rešenje za zaštitu dece od ove sudbine.

I dalje se čeka zakon koji bi zaštitio decu poput Iram, a do tada deca će nastaviti da budu maltretirana, tučena i zlostavljana u kućama gde rade za nekoliko dolara plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track