Pikasa kriju u Bosanskoj Dubici!
Foto: AP Photo

50 godina ćutali ko zaliveni

Pikasa kriju u Bosanskoj Dubici!

Planeta -
Nisu bili sigurni šta bi s tim poklonom, a suočeni s tvrdnjom da je reč o delu izuzetne vrednosti, odlučili su da ga sklone u sef lokalne bibioteke i o njemu jednostavno ćute

BOSANSKA DUBICA - Biblioteka u gradiću Bosanska Dubica možda krije vredno delo Pabla Pikasa koje je u bivšu Jugoslaviju stiglo još daleke 1964. godine. Ta informacija dosad se krila kao najveća tajna

Grafika, koja za sada nosi "radni" naslov "Čovek s bradom", ne nosi Pikasov potpis nego tek datum - 15. april 1964.Tvrdnja da je reč baš o delu čuvenog španskog umetnika potiče od nekadašnjeg visokog funkcionera Komunističke partije Jugoslavije Boška Šiljegovića.

"S obzirom da je Pikaso bio levičar on je svim šefovima izaslanstava na komunističkom kongresu u Parizu poklonio po jednu svoju sliku", kazao je Stojan Banjac kojem je Šiljegović 1988. godine u Beogradu predao veći broj knjiga te slika, uključujući i parisku grafiku, sa željom da budu pohranjene kao njegov poklon u Bosanskoj Dubici u kojoj je i sam rođen.

Banjac dodaje da mu je Šiljegović preneo da grafiku nije dobio lično od Pikasa, ali da je siguran da je to njegov rad. "Poručio nam je da je dobro čuvamo", kazao je Banjac.

U Bosanskoj Dubici nisu bili sigurni šta bi s tim poklonom, a suočeni s tvrdnjom da je reč o delu izuzetne vrednosti odlučili su da ga sklone u sef lokalne bibioteke i o njemu jednostavno ćute.

"Zahvaljujući toj činjenici grafika je preživela", objašnjava Banjac i dodaje da je ipak došlo vreme da se kaže kakvo se to bogatstvo krije u ovom gradiću na obroncima Kozare. Bibliotekar Ranko Komadina uveren je da je reč o originalnom Pikasovom delu. "Nažalost nemamo pravi dokaz i (grafika) treba na procenu", kazao je Komadina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track