ŠOK U PENTAGONU: Obama smanjuje broj vojnika u kopnenoj vojsci!

Seča 420.000 profesionalaca

ŠOK U PENTAGONU: Obama smanjuje broj vojnika u kopnenoj vojsci!

Planeta -
Neki oficiri smatraju da bi drastično smanjenje ljudstva moglo dovesti u pitanje borbenu moć, a komandant kopnenih snaga general Rej Odierno je još u decembru, pre odluke o budžetu, upozorio da smanjena vojska neće moći da izvršava svoje zadatke

BEOGRAD - Američka kopnena vojska započela je smanjenje broja pripadnika sa 570.000 na 490.000, a predviđeno je da se broj vojnika umanji na oko 420.000, tvrdi časopis „Forin polisi“.

Pošto se misija u Avganistanu bliži kraju, a Irak je ostavljen u prošlosti, Armija je pristala na smanjenje, ali pojavljuju se sve češće pitanja da li će vojska "“ogoljena do kostiju"” moći da obavlja svoje obaveze.

Kako navodi časopis Forin polisi, neki oficiri smatraju da bi drastično smanjenje ljudstva moglo dovesti u pitanje borbenu moć, a komandant kopnenih snaga general Rej Odierno je još u decembru, pre odluke o budžetu, upozorio da smanjena vojska neće moći da izvršava svoje zadatke.

Ukoliko Kongres ne bude ublažio razmere, metode i brzinu redukcije broja vojnika, prema njegovim rečima, vojska će biti prinuđena da smanji vojnu strukturu i moć.

Odierno je istakao da će takvo smanjenje onemogućiti ispunjavanje smernice strateške odbrane iz 2012, te otežati izvođenje velikih borbenih operacija.

Međutim, eksperti smatraju da to nije baš tako i da bi manja vojska mogla izvoditi sve vrste manjih operacija, među kojima bi bila i obuka vojnih snaga u Africi ili mirovna misija u Siriji, a bila bi u stanju i da sprovodi velike operacije, samo ne na duži vremenski period.

Eksperti smatraju da manja vojska može postići puno ako bude uravnotežena i da se moraju ostvariti rezovi koji imaju smisla.

- Broj sam po sebi nije toliko važan koliko je važno kako se on rasporedi - naglasio je bivši oficir američke vojske Nejt Frejer.

Posle smanjenja budžeta vojska je morala smanjiti i troškove obuke i operacija, a Odierno je upozorio da nedostatak novca utiče na pripremu vojnika za međunarodne misije, ističući da su zbog toga američki vojnici u bazama SAD trenutno manje pripremni nego ikada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track