NAVUKLI SE NA INTERNET: Ovako u Kini leče kompjuterske zavisnike
Foto: Printscreen Yt

Centar za deprogramiranje

NAVUKLI SE NA INTERNET: Ovako u Kini leče kompjuterske zavisnike

Planeta -
U ovaj program uključeni su tinejdžeri, obično dečaci, koje roditelji uglavnom protiv njihove volje dovode u Centar. Kada se jednom nađu unutra, deca se drže iza rešetaka, a čuvaju ih vojnici

PEKING - Kompulsivno korišćenje interneta registrovano je kao zdravstveni problem u mnogim državama, međutim, Kina je među prvima koji je ovaj problem okarakterisala kao klinički poremećaj koji se surovim metodama leči u leči u kineskom Centru za deprogramiranje u Pekingu.

Ova ustanova je osnovana 2004. godine, a izraelski reditelji Šoš Šlam i Hila Medalia napravili su dokumentarac "Web Junkie", prikazanom na "Sandens" festivalu, o načinima na koje se sprovodi lečenje zavisnika od kompijutera.U ovaj program uključeni su tinejdžeri, obično dečaci, koje roditelji uglavnom protiv njihove volje dovode u Centar. Kada se jednom nađu unutra, deca se drže iza rešetaka, a čuvaju ih vojnici. Sam tretman, koji traje između tri i četiri meseca, sastoji se od upotrebe lekova i dodatnih terapeutskih seansi u koje su uključeni i roditelji.

Pacijenti prolaze kroz fizički trening inspirisan vojničkim drilom, a njihova ishrana i režim spavanja su striktno određeni. Ove tehnike služe kako bi se pacijenti "vratili u realnost".

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

Po prijemu na kliniku, svakom pacijentu se na glavu stavlja specijalan instrument koji treba da utvrdi koliko je mozak oštećen usled prekomernog korišćenja interneta.

Jedan od kadrova dokumentarca prikazuje proces merenja.

"Kada si poslednji put oprao kosu?", pita osoblje mladog pacijenta, a on odgovara da se ne seća.

Drugi mladić sedi na obližnjem krevetu i plače."Ostavite me na miru, u bolovima sam. Doveli su me ovde i vezali mi ruke", kaže on kroz suze, tugujući što su ga roditelji odvojili od računara i na prevaru doveli u Centar.

"Jednom sam igrao 15 dana bez prestanka", priznaje jedan pacijent.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

U strahu da će pokvariti rezultat u igrici ako odu do toaleta, zavisnici nose pelene, ne kupaju se, a frižider premeštaju u spavaću sobu. Profesor Tao Ran, direktor Centra za deprogramiranje, kaže da pacijenti na odvikavanju provode najmanje tri meseca i garantuje uspeh u 70 odsto slučajeva.

http://www.youtube.com/watch?v=jqctG3NnDa0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track