IZRUČENJE NEMAČKOJ: Hrvatska policija udbaša Perkovića bez lisica odvela iz kuće
Foto: Beta Ap

Ekstradicija

IZRUČENJE NEMAČKOJ: Hrvatska policija udbaša Perkovića bez lisica odvela iz kuće

Planeta -
Očekuje se da bi Perković posle podne mogao da bude izručen Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena

ZAGREB - Policija je jutros došla po bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i odvezla ga iz njegove kuće na zagrebačkom Pantovčaku.

Po njega su došli u civilnom automobilu, a iz kuće je izveden bez lisica. Očekuje se da bi Perković posle podne mogao da bude izručen Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena.

Nemačka delegacija juče je došla u Zagreb radi dogovora o izručenju Perkovića što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. On juče nije želeo da kaže kada će do predaje doći, ali je objasnio da će se ona dogoditi najverovatnije na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Rok za ekstradiciju je deset dana od donošenja pravosnažnog rešenja, što znači najkasnije ponedeljak. Iako su neki mediji javili da je Ustavni sud, na predog Perkovićeve odbrane, doneo privremenu meru kojom odlaže izručenje bivšeg obaveštajca do konačne odluke tog suda o žalbi, prema poslednjim informacijama Ustavni sud u četvrtak je zasedao, ali još nije doneo odluku. Navodno će odluka o privremenoj meri biti doneta tek danas ili u ponedeljak, što bi za Perkovića moglo da bude kasno budući da se očekuje da danas bude predat Nemačkoj.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje. Perković od početka ne pristaje na izručenje i tvrdi da je žrtva lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima nemačke tajne policije lažno svedočio u slučaju Đureković. Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track