MINHEN: Josip Perković sleteo u Nemačku, advokati najavljuju borbu!
Foto: Rojters

Ubistvo Stjepana Đurekovića

MINHEN: Josip Perković sleteo u Nemačku, advokati najavljuju borbu!

Planeta -
Bivšeg obaveštajca u Nemačkoj očekuje suđenje zbog sumnje da je umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena

ZAGREB - Avion s bivšim funkcionerom jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem, stigao je danas oko 14.45 sati u Minhen, objavljeno je na internet-stranici aerodroma.

Perković je predat ranije danas nemačkoj policiji na zagrebačkom aerodromu Pleso odakle je redovnom linijom "Lufthanze" odveden za Minhen.

Bivšeg obaveštajca u Nemačkoj očekuje suđenje zbog sumnje da je umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena.

Njegov advokat Ante Nobilo je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu najavio nastavak pravne borbe.

"Perković je izručen Nemačkoj, ali nema predaje, idemo dalje", rekao je Nobilo i dodao da će se iduće sedmice pridružiti Perkovićevom nemačkom pravnom timu.

Ponovio je da su Županijski i Vrhovni sud Hrvatske doneli nezakonite odluke o izručenju, i zaključio da bi u Hrvatskoj imali minimalne šanse za pošteno suđenje. Izrazio je očekivanje da će njegov klijent u toj zemlji imati poštenije suđenje.

Advokat je rekao da je priča o izručenju za Perkovića gotova, ali ne i za Hrvatsku, jer se u poslednjih nekoliko nedelja pokazalo da pred zakonom nisu svi jednaki. Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su odobrili izručenje Perkovića, sud u Velikoj Gorici je u istom slučaju zbog zastarelosti odbio da izruči bivšeg obaveštajca Zdravka Mustača.

U Nemačkoj će Perkovićevu odbranu preuzeti minhenski advokat.

Hrvatski mediji podsećaju da bi, po nemačkom zakonu, Perković na dan izručenja ili najkasnije sutradan, morao da bude izveden pred sudiju u čijoj je nadležnosti slučaj i koji donosi odluku o pritvoru.

Hrvatska je Nemačkoj izručila Perkovića na osnovu evropskog naloga za hapšenje. Ustavni sud jutros je objavio da je odbio ustavnu tužbu odbrane na pravosnažnu odluku o izručenju čime je uklonjena i poslednja mogućnost da Perković izbegne izručenje Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track