UKRAJINA: Demonstranti zarobili dva policajca u gradskoj skupštini Kijeva?
Foto: Reuters

Haos i neredi

UKRAJINA: Demonstranti zarobili dva policajca u gradskoj skupštini Kijeva?

Planeta -
Demonstranti su jutros zauzeli Ministarstvo enegetike, ali su ga nekoliko sati kasnije napustili. Ministar energetike Eduard Stavitski izjavio je da su sve nuklearne elektrane u zemlji u stanju pripravnosti

KIJEV - Antivladini demonstranti u Ukrajini zarobili su dvojicu policajaca koje drže u zgradi gradske opštine u Kijevu, javili su danas ukrajinski mediji i dodali da su demonstranti zauzeli jednu zgradu regionalnih vlasti.Demonstranti se nalaze u zgradi gradske opštine već skoro dva meseca i pretvorili ga u spavaonice i svoje sedište.

Oni su demantovali da su uhvatili dvojicu policajca. Ta zgrada se nalazi na samo nekoliko stotina metara od mesta sukoba između policije i demonstranata. Analitičari smatraju da će pokušaj policije da povrati kontrolu nad tom zgradom izazvati nove sukobe u Kijevu.

Demonstranti su jutros zauzeli Ministarstvo enegetike, ali su ga nekoliko sati kasnije napustili. Ministar energetike Eduard Stavitski izjavio je da su sve nuklearne elektrane u zemlji u stanju pripravnosti.U gradu Vinicija, 180 kilometara jugozapadno od Kijeva, nekoliko stotina demonstranata je ušlo u zgradu lokalne samouprave.Do prošle nedelje, protesti su bili samo u Kijevu, ali su se sada proširili na ostali deo zemlje.

Prema podacima opozicije, šest osoba je poginulo tokom masovnih demonstracija, dok su vlasti do sada navodile podatak o dvoje mrtvih.Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zakarčenko izjavio je danas da krizu u zemlji nije moguće rešiti na miran način, a demonstrante je optužio da se naoružavaju.Novi zakoni doneseni prošle nedelje, a kojima se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija, doveli su do ponovnih masovnih protesta protivnika vlasti i njihovih žestokih sukoba sa policijom.Demonstranti su juče zauzeli i zgrade lokalnih vlasti u četiri regiona na zapadu Ukrajine.Protesti su počeli krajem novembra zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpišu Sporazum o pridruživanju EU.

Još jedan demonstrant preminuo u Ukrajini

Još jedan demonstrant, koji je zadobio teške povrede u sukobima sa ukrajinskom policijom u sredu, preminuo je danas u bolnici, čime se, kako su izjavili zvaničnici iz Kijeva, broj poginulih popeo na tri, dok demonstranti tvrde da je u protestima poginulo šest ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track