HAOS U KIJEVU: Demonstranti pokušali da zauzmu nuklearke
Foto: Kurir štampano

Sukobi u Ukrajini ne jenjavaju

HAOS U KIJEVU: Demonstranti pokušali da zauzmu nuklearke

Planeta -
Učesnici protesta preuzimaju kontrolu nad državnim zgradama. Razmenjuju se gumeni meci, suzavci, kamenice i Molotovljevi kokteli

KIJEV - Haos ne prestaje.Jedan demonstrant je stradao juče od rana zadobijenih u sukobima s policijom, a jedan policijski potporučnik pronađen je mrtav u protestima koji i dalje traju u Kijevu i drugim gradovima Ukrajine.Gube vlastVlast je izgubila kontrolu nad više državnih zgrada širom zemlje i u prestonici. Demonstranti su zauzeli prostorije lokalnih vlada u 10 regiona, u neredima koji su zahvatili Kijev, Žitomir, Hmelnicki, Rovno, Ternopol, Cernovci, Ivano-Frankovsk, Lvov, Vinic, Transkarpatski region i region Volin.Nakon što su u petak protivnici predsednika Viktora Janukoviča i trenutne ukrajinske vlasti zauzeli Ministarstvo poljoprivrede, juče su pokušali da preuzmu i zgradu Ministarstva energetike.Ukrajinski ministar energetike Eduard Stavicki zbog toga je naložio da se svi nuklearni objekti u zemlji stave pod specijalni režim obezbeđenja. Ministar je to rekao vršiocu dužnosti predsednika Nacionalne atomske energetske kompanije „Energoatom“ Nikiti Konstantinovu.Ministar je dodao da su „prve protivpravne akcije radikalnih elemenata uočene na objektima blizu Rovenske atomske elektrane“.Terorizam- Zapravo, to je banda terorista. Pokušali su da zauzmu zgradu. Došlo je oko 100 naoružanih ljudi. Prišao sam im i rekao da preti rizik od kolapsa čitavog energetskog sistema Ukrajine ako mirno ne odu iz zgrade - rekao je Stavicki.- Događaji u Kijevu proteklih dana pokazali su da naši pokušaji da rešimo sukob mirnim putem, bez sile, nisu urodili plodom - rekao je ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko, dok su se na ulicama Kijeva svetleće granate, gumeni meci i suzavac razmenjivali za kamenice i Molotovljeve koktele.Policija, pravdajući svoje postupke, tvrdi da među demonstrantima postoje radikalne snage, nad kojima vođe protesta nemaju kontrolu, koje neprekidno provociraju i za koje se sumnja da gomilaju vatreno oružje. Takođe, postoje optužbe da dva policajca drže iza barikada protiv njihove volje, ali demonstranti tvrde da to nije istina.

Grad u plamenu... Sukobi besne u prestonici Ukrajine
Grad u plamenu... Sukobi besne u prestonici Ukrajine

Bez straha... Demonstranti se ne plaše policajaca
Bez straha... Demonstranti se ne plaše policajaca

Pojačanje... I lutka na barikadama
Pojačanje... I lutka na barikadama

Priručno sredstvo... Pale sve što dohvate
Priručno sredstvo... Pale sve što dohvate

OdlukaSMENJEN PRVI ČOVEK GRADAZbog nemira, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je juče smenio gradonačelnika prestonice Aleksandra Popova i na njegovo mesto postavio Viktora Makenka, koji je dosad bio poslanik njegove Partije regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track