LIDERI OPOZICIJE: Borba se nastavlja do ispunjenja svih uslova!
Foto: Kurir štampano

Kijev

LIDERI OPOZICIJE: Borba se nastavlja do ispunjenja svih uslova!

Planeta -
Oko 2.000 učesnika protesta bacali su Molotovljeve koktele na zgradu u blizini centra okupljanja demonstranata, Trga nezavisnosti, neki od njih uspeli su da uđu u nju, a prozori su razbijeni

KIJEV- Protivnici predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča napali su noćas u centru Kijeva zgradu koju trenutno drže pripadnici bezbednosnih snaga.

Oko 2.000 učesnika protesta bacali su Molotovljeve koktele na zgradu u blizini centra okupljanja demonstranata, Trga nezavisnosti, neki od njih uspeli su da uđu u nju, a prozori su razbijeni.

Policija je odgovorila vodenim topovima i šok bombama. Posle sat vremena demonstranti su okončali juriš i napravili koridor, kako bi policajci mogli da izađu iz zgrade, ali oni ipak nisu izašli.

Ranije je televizija Raša tudej javila da je opozicija posle sastanka sa Viktorom Janukovičem odbila njegov predlog da opozicioni lideri uđu u vladu. Jedan od predvodnika opozicije, bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, poručio je da predsednički izbori moraju da se održe, a Arsenij Jacenjuk je zatražio donošenje novog ustava.

Ne navodeći detalje sinoćnjeg sastanka s predsednikom, lideri opozicije su naveli da će nastaviti proteste dok im svi uslovi ne budu ispunjeni. "Borba se nastavlja", rekao je sinoć posle sastanka opozicioni lider Oleg Tjagnibok. Kličko, kome je Janukovič ponudio mesto zamenika premijera, rekao je da se opozicija neće povući, ali je i dodao da je Janukovič "ispunio veliki broj zahteva". "Pregovori se nastavljaju", rekao je Kličko.

Arsenije Jacenjuk, kome je ponuđeno mesto premijera, rekao je da je "spreman da preuzme odgovornost", ali je dodao i da ne veruje onome što vlast govori. Sastanak Janukoviča i lidera opozicije juče je organizovan posle navoda ministra policije da su predstavnici opozicije zarobili i mučili, a potom oslobodili dva policajca. Janukovičevi protivnici su to negirali. Opozicija je do sada tražila ostavku Janukoviča i raspisivanje prevremenih izbora. Demontracije, koji su počele u novembru zbog odluke Janukoviča da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU, do prošle nedelje bile su su uglavnom mirne. Pošto je donesen zakon kojim se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija, protesti su ponovo dobili na masovnosti, a u sukobima policije i demonstranata stradalo je pet ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track