Kijev: Odloženi protesti zbog sahrane ubijenog demonstranta
Foto: AP

Primirije

Kijev: Odloženi protesti zbog sahrane ubijenog demonstranta

Planeta -
Mihail Žiznevski (25) jedan je od dva demonstranta koji su umrli prošle srede od povreda nanesenih vatrenim oružjem. Opozicija tvrdi da su ih ubili policajci u oblasti u kojoj su demonstranti prethodnih dana bacali kamenje i benzinske bombe na organe reda

KIJEV - Ukrajinska opozicija odložila je masovne proteste, planirane za danas, zbog sahrane jednog od demonstranata ubijenog prošle nedelje u okršajima sa policijom. Mihail Žiznevski (25) jedan je od dva demonstranta koji su umrli prošle srede od povreda nanesenih vatrenim oružjem.

Opozicija tvrdi da su ih ubili policajci u oblasti u kojoj su demonstranti prethodnih dana bacali kamenje i benzinske bombe na organe reda. Komemorativna služba za Žiznevskog biće održana na Trgu nezavisnosti u centru ukrajinskog glavnog grada Kijeva, gde su demonstranti podigli veliki šator i non-stop demonstrirali od početka decembra.

Nedeljni protesti, prethodnih sedmica privlačili su posebno veliki broj ljudi, ponekad i više od 100.000. Protesti su počeli krajem novembra pošto je predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o produbljivanju odnosa sa EU, zarad jačanja veza sa Rusijom.

Kasno sinoć, razgnevljena rulja opkolila je i držala u opsadi zgradu nedaleko od protestnog šatora, u kojoj je bilo smešteno oko 200 policajaca, ali su im rano jutros dozvolili da odu. Noćašnji neredi izbili su nedugo pošto su opozicioni lideri oštro odbili Janukovičevu ponudu da jedan od njihovih glavnih figura, Arsenij Jacenjuk bude novi premijer, a Vitalij Kličko potpredsednik vlade

. Mada lično tu ponudu nije sasvim odbio, Jacenjuk je rekao da mora više opozicionih zahteva da bude ispunjeno, uključujući i Janukovičevu ostavku. On je rekao da će protesti biti nastavljeni. Oko polovina Ukrajinaca podržava produbljivanje odnosa sa EU, prema istraživanjima javnog mnjenja, a mnogi Ukrajinci su prilično ozlojeđeni zbog dugotrajnog uticaja Rusije na njihovu zemlju.

Prošle nedelje, demonstranti su zauzeli upravne zgrade u brojnim gradovima na zapadu Ukrajine, gde je podrška Janukoviču slaba i želja za čvršćim vezama sa Evropom snažna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track