SEKLI MU UŠI: Aktivista posle mučenja zadržan u kućnom pritvoru

Protesti u Ukrajini

SEKLI MU UŠI: Aktivista posle mučenja zadržan u kućnom pritvoru

Planeta -
Ministarstvo je objasnilo da se za Bulatovom tragalo od 24. januara, kao za "osumnjičenim za organizovanje masovnih nemira", te je zato pritvoren

KIJEV - Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov koji je otet 22. januara i nedelju dana mučen, biće u kućnom pritvoru jer je "osumnjičen za organizovanje masovnih nemira", saopštilo je u petak uveče Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je objasnilo da se za Bulatovom tragalo od 24. januara, kao za "osumnjičenim za organizovanje masovnih nemira", te je zato pritvoren. Ali, pošto je on povređen, sudija je zatražio samo kućni pritvor.

Dmitro Bulatov, aktivista protiv predsednika Viktora Janukoviča, izjavio je u petak za dva TV-kanala da su ga njemu nepoznata lica držala više od nedelju dana, mučila, "razapela i sekla", a oslobodila u četvrtak uveče u šumi kod Kijeva. Ta njegova izjava je izazvala oštre reakcija u Ukrajini i na Zapadu.

Bela kuća je saopštila da je "užasnuta zbog očiglednih znakova mučenja" koje ima Bulatov, a šefica diplomatije EU, Ketrin Ešton je rekla da je "zaprepašćena".

Ešton je bila u Kijevu ove nedelje, a u petak je izjavila da će sledeće nedelje ponovo otputovati u glavni grad Ukrajine jer je "situacija vrlo ozbiljna".

Dmitro Bulatov je jedan od lidera "Automajdana", pokreta demonstranata u automobilima, koji je izveo nekoliko spektakularnih akcija ispred rezidencije šefa države kod Kijeva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u petak saopštilo da u slučaju Bulatova ne isključuje "insceniranje otmice (...) da bi se izazvale negativne reakcije u društvu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track