ČUDO: Brodolomnik preživeo pijući krv kornjača

Plutao Pacifikom 16 meseci!

ČUDO: Brodolomnik preživeo pijući krv kornjača

Planeta -
Prošao golgotu: Dvojica ribara su na koralnom ostrvu Ebon našli nasukan čamac u kojem je bio Hose Ivan, koji je jedva davao znake života

MEKSIKO SITI - Kao na filmu!Meksikanac Hose Ivan doživeo je brodolom i lutao Tihim okeanom u čamcu punih 16 meseci pre nego što je spasen. Napustivši Meksiko, zaputio se ka Salvadoru, ali je posle godinu i po dana završio na drugom kraju sveta - na koralnom grebenu Ebon, blizu Solomonovih ostrva. Nakon muka i iskušenja dostojnih holivudskih filmova, brodolomnik je uspeo da nađe spas nakon plutanja okeanom, bez vode, hraneći se kornjačama i ribom.Komunicira crtežimaDvojica ribara primetila su nasukan čamac od fiberglasa na Ebonu u kojem je bio Hose Ivan. On je jedva davao znake života, bio je potpuno iscrpljen, zarastao, neuhranjen i gotovo go. Pošto nisu mogli da se sporazumeju sa njim, odveli su ga kod norveške naučnice Ole Fjeldstad, u nadi da će im ona pomoći da saznaju njegovu priču. Komunicirajući preko crteža jer Hose Ivan zna samo španski, koji niko od prisutnih nije govorio, saznali su da se Meksikanac sa još jednim kolegom otisnuo iz rodnog Meksika u septembru 2012. godine. Put ih je vodio u El Salvador, ali, nažalost, tamo nisu pristali.Motor je otkazao i oni su ostali nasred okeana u čamcu od svega sedam metara, bez zaliha vode i opreme za ribolov. Posle nekoliko meseci Hoseov saputnik je preminuo. Oporavlja seMeksikanac je preživeo loveći golim rukama kornjače, ribe ili ptice koje su bile dovoljno radoznale da priđu čamcu. Meso je jeo sirovo, a pošto nije imao vodu, pio je krv tih životinja. Struje su nasukale čamac na koralno ostrvce Ebon, koji je više od 13.000 kilometara udaljeno od Meksika.O brodolomniku će brinuti ostrvljani dok ne ojača, kada će ga prebaciti u Majuro, glavni grad Maršalskih ostrva. Pošto aerodrom na ostrvu Ebon nije u funkciji, Hose će opet morati čamcem do Majura.

Hronologija čuvenih brodolomaPriče od brodolomnicima i mesecima provedenim na moru nisu retke, mnogo je takvih svedočanstava o ljudskoj izdržljivosti. Najpoznatiji slučajevi su:- 1942. godine Pon Lim, kineski mornar sa britanskog broda koji su potopili Nemci, preživeo je 133 dana na drvenom splavu plutajući Atlantikom dok ga nisu spasli brazilski ribari.- 1971. godine Dugal Robertson, mornar iz Škotske, plovio je sa porodicom ka Galapagosu kada im je jato kitova ubica potopilo čamac. Preživeli su 38 dana u čamcu za spasavanje pre nego što je došla pomoć.- 2006. godine trojica ribara iz Meksika pronađena su blizu Maršalskih ostrva, devet meseci nakon što su krenuli u lov na ajkule. Preživeli su pijući kišnicu i hraneći se ribama i pticama.- 2011. godine dvojica ribara iz Republike Kiribati plutala su 33 dana dok ih nije spasla američka obalska služba.- 2012. godine ribar iz Paname tužio je kompaniju „Prinses kruzis“ nakon što su ignorisali njegove i pozive za pomoć još dvojice kolega. Nakon 28 dana plutanja njegovi prijatelji su umrli od žeđi, ali on je uspeo da se spase.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track