POTOP U BRITANIJI: Voda puna bakterija, a oni surfuju

Neviđene poplave u Velsu, Engleskoj i Škotskoj

POTOP U BRITANIJI: Voda puna bakterija, a oni surfuju

Planeta -
U Velikoj Britaniji ugroženi životi ljudi zbog zagađene vode, koja je poplavila domove i bašte, a u kojoj se nalazi čak 60 puta više bakterija nego što je dozvoljeno, tvrde stručnjaci
1 / 3

LONDON - Ugroženo zdravlje.Velikoj Britaniji prete zaraza i crevne infekcije zbog zagađene vode, koja je poplavila domove i bašte. Pod vodom su Vels, Škotska i zapadni deo Engleske, a zvaničnici tvrde da je zemlju pogodila najvlažnija zima u poslednjih 100 godina. Međutim, uprkos vanrednom stanju, neki su našli način i da se zabave. Stanovnici gradića Bude iskoristili su nabujale vode da malo surfuju.Ipak, situacija u Britaniji nije za šalu jer, osim što je saobraćaj danima otežan ili je u prekidu, a poljoprivredne bašte potopljene, stručnjaci upozoravaju da se u vodi nalaze bakterije u ogromnom broju, što može izazvati razne bolesti. Nakon ispitivanja, engleski mikrobiolozi saopštili su da voda sadrži 60 puta više bakterija nego što je bezbedno za zdravlje. Ljudima se savetuje da ne puštaju decu napolje kako se ne bi insicirala i da se klone poplavljenih mesta najmanje dva meseca posle povlačenja vodenih nanosa.Istraživači na Univerzitetu u Redingu bili su šokirani kad su otkrili da se u jednom decilitru vode nalazi oko 70.000 bakterija. Prema saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, dozvoljena količina za vodu koja se koristi za poljoprivredne svrhe je 1.000 bakterija na 100 mililitara vode.Mikrobiolog Natanijel Stori kaže da je do zagađenja došlo jer su se zbog poplava izlile kanalizacija i septičke jame.- Otpad u ovima oblastima preplavio je domove i bašte - rekao je Stori.Poljoprivrednici su sad u panici jer ne znaju da li će povrće koje uzgajaju u tim baštama biti bezbedno za jelo.

AlarmantnoKAMERON OBEĆAO POMOĆSituacija je u toj meri opasna da je britanski premijer Dejvid Kameron izašao u javnost s obećanjem da će on sam i njegova vlada učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se stvari vratile u normalu. Nažalost, kako su najavljene nove kiše i visoke prolećne plime, građani Britanije sve su zabrinutiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track