ODBOLOVAO: Janukovič se vratio sa bolovanja
Foto: Fonet

Taktički potez

ODBOLOVAO: Janukovič se vratio sa bolovanja

Planeta -
Janukovičev prvi hitni zadatak posle povratka sa bolovanja, koje neki tumače kao taktički potez da bi dobio na vremenu, biće imenovanje novog premijera koji treba da nasledi Mikolu Azarova koji je podneo ostavku 28. januara pod pritiskom demonstranata

KIJEV - Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič danas se vratio sa četvorodnevnog bolovanja, dok je opozicija od njega tražila još ustupaka kako bi okončala ulične proteste protiv njegove vlade koji traju već više od dva meseca.

"On se vratio na posao", izjavio je njegov portparol.

Janukovič traži put da okonča konfrontacije sa hiljadama demonstranata koji su zauzeli centar Kijeva, a povremeno izbijaju sukobi između radikalnih demonstranata i policije. Najmanje šestoro ljudi je poginulo otkako traju nemiri u Ukrajini.

Janukovičev prvi hitni zadatak posle povratka sa bolovanja, koje neki tumače kao taktički potez da bi dobio na vremenu, biće imenovanje novog premijera koji treba da nasledi Mikolu Azarova koji je podneo ostavku 28. januara pod pritiskom demonstranata.

On je napravio i druge ustupke demonstrantima. Prošle nedelje je odobrio povlačenje nedavno usvojenih zakona o zabrani demonstriranja i ponudio je amnestiju aktivistima koji su privedeni tokom sukoba. Ali opozicioni lideri, koje podržavaju SAD i EU, danas su tražili još ustupaka, javlja Rojters.Budući da parlament zaseda sutra, opozicija je tražila amnestiju za sve privedene i vraćanje starog ustava kojim bi Janukovičeve predsedničke nadležnosti bile smanjene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track