VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: UN traže od Rusije da ukine anti-gej zakon
Foto: Youtube

Preporuka

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: UN traže od Rusije da ukine anti-gej zakon

Planeta -
Umesto da štiti decu, taj zakon ohrabruje na stigmatizaciju i diskriminaciju LGBT osoba (lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodni), dece uopšte i dece u LGBT porodicama, rekla je u Ženevi Marija Hercog, članica Komiteta UN

ŽENEVA - Rusija treba da stavi van snage zakon kojim zabranjuje "propagiranje" homoseksualnosti jer taj propis podstiče na diskriminaciju i nasilje protiv homseksualne omladine i njihovih porodica, saopštio je u sredu Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta.

Umesto da štiti decu, taj zakon "ohrabruje na stigmatizaciju i diskriminaciju LGBT osoba (lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodni), dece uopšte i dece u LGBT porodicama", rekla je u Ženevi Marija Hercog, članica Komiteta UN.

"Veoma nejasna definicija propagande dovodi do sada primernog usmeravanja na LGBT zajednice u toj zemlji (Rusiji) i do njenog progona, a naročito maloletnih aktivista", rekla je ona novinarima.

Ta ocena je data pošto je Komitet UN koji čini 18 nezavisnih eksperata iz zemalja širom sveta, objavio izveštaj o tome koliko Rusija poštuje Konvenciju UN o pravima deteta. Izveštaj poziva Rusiju da "ukine zabranu propagiranja homoseksualnosti".

Zakon koji je prošle godine odobrio predsednik Vladimir Putin, izazvao je mnogobrojne kritike, a neke posmatrače naveo da posumnjaju u ispravnost odluke da Rusija bude domaćin Zimskih olimpijskih igara koje počinju u petak u Sočiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track