Završen protest u Tuzli, demonstranti rasterani
Foto: Tanjug

Smirila se situacija

Završen protest u Tuzli, demonstranti rasterani

Planeta -
Pošto je procenjeno da je situacija mirna, gradskim komunalnim službama upućen je poziv da očiste ostatke nasilnih protesta

TUZLA - Policijske snage su sinoć uz upotrebu suzavca rasterale demonstrante ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i na taj način okončale proteste u Tuzli.

Pošto je procenjeno da je situacija mirna, gradskim komunalnim službama upućen je poziv da očiste ostatke nasilnih protesta.

U Univerzitetski klinički centar Tuzla primljena su 33 policajca i pet civila, koji su povređeni u neredima, potvrdila je portparolka UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović.

U službu Hitne pomoći u Tuzli do 20,00 časova primljena su 102 teško povređena policajca i 28 građana s lakšim povredama od suzavca.

Za sutra su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH.

U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odloženi su ispiti.

Protesti u Tuzli su počeli u sredu, uz učešće nezadovoljnih radnika propalih privatizovanih firmi, nezaposlene omladine i članova boračkih organizacija.

U nemirima je uhapšeno 27 osoba od kojih je 24 pušteno na slobodu, a troje je zadržano.Protiv puštenih podignute su krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih i krivična prijava zbog napada na službeno lice.

To je bio još jedan razlog nastavka protesta čiji učesnici sada traže da se uhapšeni puste.

Radnicima propalih firmi i nezadovoljnim građanima koji su im se pridužili, podršku su dali i demonstranti iz drugih gradova, a manji protesti održani su i u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Kaknju, Prijedoru...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track