KAZAH ELI: Kazahstan menja ime da bi privukao investicije

Predsednik Nazarbajev najavio

KAZAH ELI: Kazahstan menja ime da bi privukao investicije

Planeta -
Nazarbajev koji je na vlasti više od dve decenije, preselio je 1997. godine prestonicu iz Alma Ate na jugoistoku zemlje u grad Akmolu na severu čiji je naziv godinu dana kasnije promenio u Astana

ASTANA - Kazahstan bi mogao uskoro da promeni ime kako bi postao prepoznatljiviji u cenralnoazijskom regionu gde većina zemalja u svom imenu ima reč "stan", najavio je predsednik Nursultan Nazarbajev.

Kazahstan je deveta država po površini na svetu sa populacijom od svega 17 miliona, i najveća ekonomija u postsovjetskom regionu koji obuhvata Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strane kompanije su investirale milijarde dolara u rudno bogatstvo zemlje nakon što je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali kazaški zvaničnici smatraju da ona nije dovoljno poznata u svetu.

Predsednik Nazarbajev je rekao da bi novo ime moglo da bude "Kazah Eli" što znači "Zemlja Kazaha" , a novi naziv bi doprineo lakšoj prepoznatljivosti na mapi i privukao bi veću pažnju potencijalnih investitora, prenosi Rojters.

"Sastavni deo imena naše zemlje jeste reč "stan" koju imaju i druge države centralne Azije. Ali stranci recimo pokazuju interes za Mongoliju koja ima samo dva miliona stanovnika", upozorio je Nazarbajev i dodao da je to zemlja bez sufiska "stan".

On je najavio da će se pitanje promene imena države razmotriti, kao i da će se o tome razgovarati sa građanima.

Nazarbajev koji je na vlasti više od dve decenije, preselio je 1997. godine prestonicu iz Alma Ate na jugoistoku zemlje u grad Akmolu na severu čiji je naziv godinu dana kasnije promenio u Astana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track