BIG MEK ZA KOMUNISTE: Otvoren prvi Mekdonalds restoran u Vijetnamu
Foto: Reuters

Premijera

BIG MEK ZA KOMUNISTE: Otvoren prvi Mekdonalds restoran u Vijetnamu

Planeta -
U restoranu se čeka u dugim redovima, a mnogi slikaju enterijer restorana, kojih imao više od 350.000 u svetu

HO ŠI MIN - Četiri decenije posle kraja vijetnamskog rata, američki gigant brze hrane Mekdonalds danas je otvorio svoj prvi restoran u Vijetnamu, u nadi da će rastuća srednja klasa u toj komunističkoj zemlji zavoleti čuveni hamburger "bigmek".

Nekoliko stotina ljudi danas je čekalo otvaranje restorana u Ho Ši Minu, privrednoj prestonici i najvećem gradu Vijetnama. U restoranu se čeka u dugim redovima, a mnogi slikaju enterijer restorana, kojih imao više od 350.000 u svetu.

"Moderno je ići u Mekdonalds u Vijetnamu, dok je u SAD to običan restoran", rekao je jedan Vijetnamac koji je boravio u SAD.Iako Vijetnam ima jednopartijski režim, ta država se otvorila prema tržišnoj ekonomiji od privrednih reformih pokrenutih 1990-ih godina.Privredni rast je iznosio od pet do šest odsto u poslednjih deset godina, a prosečan godišnji lični dohodak premašio je 1.100 evra.

Dolazak Mekdonaldsa u Vijetman za zapad predstavlja "snažan simbol", pošto se u toj zemlji uvek pominje Vijetnamski rat.Mnoge američke marke, kao što je Koka-kola, bile su prisutne u Vijetnamu posle rata koji se završio 1975. godine ujedinjenjem zemlje. Međutim, mnoge američke firme su napustile južni deo Vijetnama posle odlaska trupa SAD i ujedinjenja zemlje.Sada se glavni lanci brze hrane nadaju da će u potpunosti osvojiti potrošače u Vijetnamu u kojoj raste životni standard.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track