EU ŠVAJCARCIMA: Pazite šta radite s tim kvotama za strance
Foto: Beta

Unija nezadovoljna

EU ŠVAJCARCIMA: Pazite šta radite s tim kvotama za strance

Planeta -
Grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uvođenje imigracionih kvota za građane EU u suprotnosti s principom slobode kretanja ljudi

BRISEL, CIRIH - Grčka, predsedavajuća EU, i Evropska komisija upozorile su danas Švajcarsku da se ishod referenduma o imigraciji kosi s principom slobode kretanja, dok su evropske zemlje zapretile da će revidirati odnose sa Švajcarskom.

Evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding poručila je da Švajcarska ne može da očekuje da zadrži benefite slobodne trgovine sa EU, a da ograniči slobodu kretanja. "To nije moguće. Morate da uzmete sve, ili ništa", rekla je Reding na radiju Bi-Bi-Si.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uvođenje imigracionih kvota za građane EU u suprotnosti s principom slobode kretanja ljudi. "EU će razmotriti implikacije ishoda glasanja i spremna je da radi sa švajcarskom vladom na pronalaženju rešenja za to pitanje", navedeno je u saopštenju. Slično upozorenje izdala je i EK, napominjući da će prilikom razmatranja situacije uzeti u obzir da je švajcarska vlada pozvala građane da glasaju protiv inicijative desničarske Narodne partije "Zaustavite masovnu imigraciju".

"EU će razmotriti implikacije te inicijative na sveukupne odnose EU i Švajcarske", poručila je Komisija.Član Evropskog parlamenta Hanes Svoboda izjavio je da, ako Švajcarska suspenduje imigraciju iz EU, neće moći da računa na ekonomske i trgovinske benefite koje sada uživa.Za uvođenje ograničenja na jučerašnjem referendumu se izjasnilo ukupno 50,3 odsto glasača, pri čemu su građani u regionima u kojima se govori nemački jezik masovno podržali inicijativu, dok su Švajcarci s francuskog govornog područja uglavnom glasali protiv nje.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus izrazio je zabrinutost zbog rezultata referenduma i najavio revidiranje odnosa sa Švajcarskom, prenele su agencije.Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da Berlin poštuje rezultat referenduma, ali da strahuje da će to stvoriti znatne probleme odnosima Švajcarske i EU, dok je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio da će ishod glasanja najviše štetiti samoj Švajcarskoj.

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je da rezultat referenduma ukazuje na sve veću zabrinutost građana zbog posledica slobodnog kretanja Evropom.Neutralna Švajcarska nije članica EU, ali je potpisnica Šengenskog ugovora o slobodi kretanja. EU je najveći trgovinski partner Švajcarske.

http://www.youtube.com/watch?v=bzF202HMU5k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track