Davutoglu: Srbija i Hrvatska važne za mir u Bosni
Foto: REUTERS

U poseti BiH

Davutoglu: Srbija i Hrvatska važne za mir u Bosni

Planeta -
Šef turske diplomatije rekao da mu je zadovoljstvo što je u Sarajevu, gradu koji prihvata kao svoju drugu kuću

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu ocenio da Srbija i Hrvatska imaju važne veze sa Bosnom i da će, kako kaže, doprinositi miru i stabilnosti BiH.

Davutoglu je najavio mogućnost da nakon Sarajeva poseti Beograd i Zagreb, javljaju sarajevski mediji.Komentarišući dolazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u subotu u Mostar i sastanak predsednika Republike Srpske sa prvim potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, u nedelju u Beogradu, rekao da su Hrvatska i Srbija zemlje s kojima je Turska razvila mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou.

Ukazao je da je i na sastanku ministara spoljnih poslova, u ponedeljak, u Briselu jasno rekao da „ako želimo pomoći Bosni i Hercegovini moramo razgovarati sa svim stranama u toj zemlji''.

"Jer, ako svako bude razgovarao sa samo jednom stranom, to bi moglo da otvori mogućnost pogrešne polarizacije.

U Briselu sam takođe rekao da je započinjanje posete BiH od Sarajeva, izraz poštovanja njenom integritetu i političkom jedinstvu. Srbija i Hrvatska imaju značajne i važne veze sa Bosnom i Hercegovinom i u tom smislu to su zemlje koje će doprinositi miru i stabilnosti BiH, a ujedno i zemlje sa kojima i Turska ima jako dobre odnose. Istovremeno to su zemlje s kojima smo razvili mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou", kazao je Davutoglu.

Istakavši važnost razgovora sa svim stranama u BiH, Davutoglu je naglasio i važnost upućivanja jednakih poruka i saveta svima kako bi se otklonila svaka mogućnost nastanka bilo kakvog problema i njegovog širenja na regiju. Inače, Davutoglu je u Srajevo doputovao sinoć iz Tunisa, dodavši da njegov dolazak u BiH nije bio planiran, ali da je nakon najnovijih događana odlučio da umesto kući doputuje u Sarajevo.

On je rekao da mu je zadovolsjtvo što je u Sarajevu, gradi koji, kako je rekao, prihvata kao svoju drugu kuću. Podsetio je da je Turska u kritičnim razdobljima bila uz BiH i da je ova poseta samo potvrda podrške koju njegova zemlja pruža Sarajevu.

Davutoglu će se u Sarajarevu danas sastati sa članovima Predsedništva BiH, ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem.

Ova poseta je malo iznenadna zbog poslednjih dešavanja u BiH. Demonstracije koje su počele u Tuzli kasnije su se proširile i na druge gradove u BiH. Sa današnjim sagovornicima ću razgovarati o tim dešavanjima i njihovim razlozima. Turska je uvek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, ovo je kritičan i važan korak za stabilnost, mir i sigurnost BiH. To je bio razlog da nakon jučerašnje posete Tunisu promenim svoj raspored i umesto povratka u Ankaru, dođem u Sarajevo", istakao je šef turske diplomatije.

Naglašavajući podršku miru, stabilnosti, sigurnosti, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Bosne i Hercegovine, Davutoglu je rekao da će država Turska uvek biti uz svoju braću u Bosni i Hercegovini te da je želeo to još jednom da potvrdi posetom Sarajevu. Davutoglu je jutros obišao Baščaršiju, Gazi Husrev-begovu džamiju, a potom i grob prvog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića.

Davutoglu je u poseti Sarajevu, nakon rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH u petak, ako se ne računa hrvatski premijer Zoran Milanović koji je iznenada i, prema tvrdnjama bošnjačkih ldiera, bez najave doputovao u subotu u Mostar, gde se sastao sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i obišao hrvatske institucije u tom gradu koje su u demonstracijama oštećene. Davutoglu u Sarajevo dolazi dan nakon što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović priznao da je u petak, tokom žestokih protesta građana ulicama Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Mostara..., sve vreme bio na telefonskoj vezi sa šefom diplomatije Turske.

Izetbegović, naime, smatra da upravo Turska “treba da čuva jedinstvo“ BiH, ali na, kako kaže, „svoj mudar način, da ne pomažu samo jednu stranu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track