POPLAVE U HRVATSKOJ: Voda se povlači kod Karlovca

Rekordnih 827 centimetara

POPLAVE U HRVATSKOJ: Voda se povlači kod Karlovca

Planeta -
Spaseno je i 47 konja iz Konjičkog kluba koji su bili ugroženi zbog nadiranja vode iz reke Korane

ZAGREB - Vodostaj Kupe u Karlovcu koji je dosegao rekordnih 827 centimetara, sada opada, pa se u poplavljenim prigradskim naseljima situacije polako normalizuje. Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spasavanje saopštila je da je tokom noći evakuisano više ljudi iz ugroženih područja. Spaseno je i 47 konja iz Konjičkog kluba koji su bili ugroženi zbog nadiranja vode iz reke Korane.

Vodostaji su u padu, nema kiše, ali se voda sporo povlači zbog velike količine voda nizvodno od Karlovca, pa je to područje i dalje ugroženo. Na terenu je i dalje veliki broj vatrogasaca. Vodostaj Kupe u Karlovcu prošle noći dostigao je 827 centimetara, što je najviši vodostaj u poslednjih 40 godina.

Prouzrokovao je veliku štetu u karlovačkim prigradskim naseljima koja se procenjuje u milionima kuna. Stanje se smiruje i u naseljima oko Velike Gorice kod Zagreba, gde je juče došlo do plavljenja na više lokacija. U gradu Zagrebu vodostaj Save je opao, pa su obustavljene redovne mere odbrane od poplave. Zagrebačko jezero Jarun izlilo se sinoć i poplavilo okolno područje. U Sisku su danas proglašene redovne mere odbrane od poplava, jer se očekuje da se vodeni talas Save spoji s nabujalom Kupom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track